Svijet OZBILJNA INICIJATIVA

Nizozemcima dosadila ravnica, žele graditi planinu

Nizozemski poluprofesionalni sportski biciklist kojemu je dosadila nepregledna ravnica u njegovoj domovini želi u središtu zemlje izgraditi umjetnu planinu visoku 2.000 metara, s različitim sportskim sadržajima.

"Zamisao nije nova, ali je prvi put doista shvaćena ozbiljno i za nju se zagrijao velik broj ljudi", rekao je Thijs Zonneveld za nizozemski besplatni list De Pers, čiji je osnivač.

Kako tvrdi Zonneveld, više arhitektonskih ureda, građevinskih tvrtki, ulagača i stručnjaka (geologa i klimatologa) "već raspravljaju o izvedivosti" ovog projekta gradnje umjetne planine na kojoj će biti uređeni "skijaške staze, ceste sa serpentinama, staze za bob, klizalište na velikoj nadmorskoj visini, umjetne stijene za penjanje i planinarske staze".

"Čini se da je moja zamisao - koja je isprva bila shvaćena kao šala - djelovala poput okidača", rekao je Zonneveld. "U vrijeme društvene stagnacije i štednje, ljudi se rado oduševljavaju velikim projektom i kažu: napravimo to."

Internetska stranica ovog projekta svakodnevno bilježi stotine posjeta, a na društvenoj mreži Twitteru Zonneveld ima više od 8.200 podupiratelja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još