Svijet AMERIČKI DUŽNOSNIK

Gadafiju su odbrojani dani

  • Autor: Hina
  • 20.8.2011 22:52:48
  • 20.8.2011 22:48:21

Dani libijskog čelnika Moamera Gadafija su odbrojani dok pobunjeničke snage ostvaruju stalni napredak na ratištu, a oporbeni čelnici moraju surađivati kako bi se pripremili za preuzimanje vlasti, izjavio je u subotu visoki američki dužnosnik.

"Jasno je da se situacija okreće protiv Gadafija. Oporbene snage nastavljaju ostvarivati značajne dobitke na terenu dok njegove snage slabe. Vrijeme je da Gadafi ode i mi čvrsto vjerujemo da su mu dani odbrojani", rekao je pomoćnik američke državne tajnice Jeffrey Feltman, nakon sastanka s čelnicima libijskih pobunjenika u njihovom stožeru u Bengaziju, na istoku zemlje.

Washington je priznao pobunjeničko Nacionalno prijelazno vijeće (NTC) kao legitimnu vlast Libije.

Feltman je pozvao njegove čelnike da poštuju ljudska prava i osiguraju predstavničku vladu nakon odlaska Gadafija, rekavši da oni trebaju surađivati i planirati uspostavu pravne države, osnovati transparentne i odgovorne institucije te pružiti sigurnost i usluge.

Napredovanje pobunjeničkih snaga na ratištu ubrzano je u zadnjih nekoliko tjedana, posebno na zapadu zemlje, na prilazima Tripoliju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još