SAD TRAŽI OSLOBAĐANJE

Bauer i Fattal predugo su u iranskom zatvoru

20.08.2011 u 21:05

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u subotu su ocijenile da su dvojica američkih izletnika koji su prije dvije godine dospjeli u zatvor u Iranu pod optužbom za špijunažu i osuđeni na po osam godina zatvora, "predugo" u zatočeništvu.

"Stalno smo tražili oslobađanje Shanea Bauera i Joshue Fattala koji su sada već dvije godine u iranskom zatvoru Evinu. Shane i Josh su predugo zatočeni i vrijeme je da se vrate svojoj obitelji", rekla je u priopćenju glasnogovornica američkog State Departmenta Victoria Nuland.

Shane Bauer i Josh Fattal, obojica 29-godišnjaci, osuđeni su na revolucionarnom sudu u Teheranu na po tri godine zatvora zbog "ilegalnog ulaska u Iran" i na pet godina zbog "špijuniranja za jednu američku agenciju", izvijestila je u subotu iranska državna televizija na svojoj internetskoj stranici, pozivajući se na "dobro obaviješten pravosudni izvor", ne navodeći kada je presuda izrečena.

"Vidjeli smo informacije po kojima su iranske pravosudne vlasti osudile Shanea Baurera i Josha Fattala na osam godina zatvora. Želimo potvrditi te informacije i u kontaktu smo sa Švicarskom, kao zemljom zastupnicom, kako bismo dobili potanje informacije", dodala je glasnogovornica.

Švicarsko veleposlanstvo u Teheranu zatupa američke interese u Iranu, zbog nepostojanja diplomatskih veza između dviju zemalja.

"I dalje se nadamo da će se iranske vlasti odlučiti za humanitarnu opciju koja im je na raspolaganju, kako bi pustili kući tu dvojicu mladića", istaknula je glasnogovornica američke diplomacije.

Bauer i Fattal uhićeni su 31. srpnja 2009. u blizini iračke granice s Irakom, zajedno s Amerikankom Sarah Shourd, koja je nakon plaćene jamčevine od 500.000 dolara puštena u rujnu 2009. i vratila se u domovinu. Trojka je tvrdila da su planinarili po planinama na sjeveru Iraka i da su nenamjerno prešli iransku granicu.

Njihov odvjetnik Masoud Shafiee rekao je da presudu službeno nije dobio. "Ne znam je li to točno ili ne, ali kazna zasigurno nije mala", rekao je.

U Iranu se za špijunažu može dobiti i smrtna kazna, a mediji su nagađali da bi Bauer i Fattal mogli biti oslobođeni u znak dobre volje, u povodu svetog muslimanskog mjeseca ramazana.