U BOLIVIJI

Biskupi protiv predsjednika Moralesa

20.08.2011 u 15:08

Bionic
Reading

Bolivijski biskupi izrazili podršku indijanskome stanovništvu i suprotstavili se predsjedniku Evu Moralesu koji je i sam indijanac

Bolivijski biskupi izrazili su potporu indijanskim stanovnicima koji u znak prosvjeda protiv izgradnje autoceste kroz njihov teritorij marširaju iz nizina Amazonije na sjeveru zemlje do glavnog grada La Paz, javlja katolička novinska agencija CNS a prenosi IKA.
Oko 800 prosvjednika uputilo se pješice prema glavnom gradu kako bi izrazili neslaganje s izgradnjom ceste koja bi trebala prolaziti kroz zaštićeni nacionalni park i domorodački teritorij Isiboro.

Bolivijski su biskupi 15. kolovoza objavili zajedničku izjavu u kojoj mole vladu da pristane na sastanak s prosvjednicima. Obje su strane pozvali na dijalog, a vladu mole da pri planiranju uzima u obzir i prava starosjedilačkog stanovništva. Također su pozvali katolike nastanjene uz put kojim će proći prosvjednici da im pomognu hranom, lijekovima i drugim namirnicama te da im pruže prenoćište.

Predvodnici prosvjednog marša pozvali su predsjednika Eva Moralesa da se susretne s njima. Vladini su predstavnici izjavili da su spremni za dijalog, ali još nikakav susret nije dogovoren, javljaju bolivijski mediji.

Izgradnju autoceste financiraju uglavnom brazilski ulagači, a spomenuti nacionalni park već je ugrožen protuzakonitom sječom drveća i širenjem poljoprivrednog zemljišta. Domoroci nastanjeni u tom području zabrinuti su zbog utjecaja koji bi autocesta mogla imati na okoliš i njihov način života. No ljudi koji stanuju uz druge dijelove planirane rute podržavaju izgradnju ceste, jer se nadaju da će se njome skratiti i olakšati prijevoz njihovih proizvoda do tržišta.