KREĆE EVAKUACIJA STRANACA

Pobunjenici napreduju prema Tripoliju

19.08.2011 u 19:46

Bionic
Reading

Libijski pobunjenici, koji su posljednjih dana svojim napredovanjem povećali pritisak na režim Moamera Gadafija, pokrenuli su nove napade istočno od Tripolija dok je istodobno Međunarodna organizacija za migracije (IOM) najavila da će evakuirati tisuće stranaca iz libijskoga glavnog grada, prenose u petak novinske agencije

Pobunjenici su uz pomoć zračnih udara NATO-a ovaj tjedan zauzeli niz gradova te uspješno ojačali nadzor nad linijama opskrbe Tripolija, čime je Gadafijeva 41-godišnja vladavina došla pod dosad nezabilježen pritisak.

U četvrtak su pobunjenici osvojili grad Sabratu na obalnoj cesti između granice s Tunisom i glavnog grada, nakon četiri dana borbi s Gadafijevim postrojbama.

Istoga dana preuzeli su kontrolu i nad rafinerijom nafte u Zaviji na zapadu Libije te su blokirali glavnu cestu koja ide prema Tripoliju, dodatno izolirajući uporište Moamera Gadafija.

Pobunjenici kontroliraju i grad Garjan koji se nalazi oko 80 kilometara južno od Tripolija.

Kako navodi Reutersov izvjestitelj, pobunjenici su pokrenuli napad istočno od glavnog grada kod Zlitana, ali su naišli na snažan otpor Gadafijevih snaga te napreduju puno sporije nego na zapadu. Velik broj ranjenih pobunjenika dovezen je u improvizirane bolnice, prenosi Reuters. Pobunjenici su ipak doživjeli snažan udarac u četvrtak kad su Gadafijeve snage ugušile pobunu u samom Zlitanu.

Glasnogovornica IOM-a Jemini Pandya rekla je da će uskoro početi operacija evakuacije tisuća stranih državljana iz blokiranog Tripolija. "Razmatramo sve moguće opcije, ali vjerojatno ćemo ih evakuirati morem. Već je više tisuća Egipćana spremno za evakuaciju a svakodnevno je sve više zahtjeva", kazala je Pandya.

Ona je kazala da je već više od 600 tisuća od ukupno 1,5 do 2 milijuna stranaca koji žive u Libiji, a riječ je uglavnom o stranim radnicima iz Afrike i Azije, napustilo zemlje tijekom šestomjesečnog građanskog rata. Ipak, mnogi od njih ostali su u Tripoliju koji je dosad bio pošteđen sukoba, a nalazi se samo dva sata vožnje od Tunisa.

Kako u petak navode agencije, u NATO-ovu bombardiranju poginuo je 25-godišnji brat glasnogovornika libijske vlade Muse Ibrahima, koji je tijekom šest mjeseci sukoba bio najpoznatije lice libijske vlade u javnosti.

Pozivajući se na izjave očevidaca, agencije su objavile da je u bombardiranju NATO-a tijekom noći uništen dom u Tripoliju Abdulaha al-Senusija, Gadafijeva šogora i čelnika libijske obavještajne službe.

Libijski dužnosnici novinare su doveli do uništene kuće koja se nalazi u stambenoj četvrti. Jedan od očevidaca rekao je da živi 50 metara od uništene kuće za koju tvrdi da pripada Al-Senusiju, čelniku obavještajne službe oženjenom za Gadafijevu sestru. Al-Senusi je jedan od trojice visokih libijskih dužnosnika koje traži Međunarodni kazneni sud u Den Haagu, uz Gadafija i njegova sina Saifa al-Islama.