KRIZA SLOVENSKE VLADE

Pahor dobiva konkurenciju na ljevici

19.08.2011 u 15:34

Bionic
Reading

Zbog sve manje popularnosti premijera Boruta Pahora i krize njegove manjinske vlade lijevog centra, u Sloveniji jačaju spekulacije o rekonstrukciji vlade i osnivanju nove stranke ljevice koja će biti konkurencija Pahorovim Socijalnim demokratima (SD) na sljedećim izborima

Slovenski mediji su u petak objavili da je u tijeku formiranje stranke Preporod kako bi se spriječilo da na sljedećim izborima pobjedu zabilježe stranke desnog centra. Sva istraživanja javnog mnijenja iz zadnjih šest mjeseci govore da bi na prijevremenim izborima, koji bi se po mišljenju analitičara mogli dogoditi već krajem godine, Pahora, ako ostane na čelu stranke, bez teškoća pobijedio bivši premijer Janez Janša

Janšinoj Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) zadnje ankete daju 19 posto glasova, skoro dvostruko više nego Socijalnim demokratima (SD) kao glavnoj stranci u sadašnjoj vladi.

U Sloveniji je u tijeku formiranje nove stranke odnosno pokreta s radnim nazivom Preporod koje namjerava nastupiti na sljedećim izborima, a njezini osnivači računaju na glasove birača ljevice koji su razočarani rezultatima Pahorove vlade, njenom ideološkom popuštanju desnici, osobito prihvaćanju neoliberalizma, objavili su mediji.

Ljubljansko Delo koje prenosi ove spekulacije navodi da se kao potencijalni predsjednici stranke spominju predsjednik državne revizije Igor Šoltes, inače unuk bivšeg slovenskog komunističkog čelnika Edvarda Kardelja, te ljubljanski gradonačelnik Zoran Jankovič.

Prema anketi koju je u svom novom broju u petak objavio ljubljanski tjednik 'Mladina', Jankoviča bi kao predsjednika vlade podržalo 30 posto svih birača, a čak 60 posto tradicionalnih birača stranaka ljevice. Anketa je provedena na 400 ispitanika.

Spekulacije koje su se već pojavljivale i ranije i po kojima bi Jankovič kao mandatar 'tehničke' vlade zamijenio Pahora do sljedećih redovnih izbora iduće godine Jankovič je u načelu do sada uvijek odbijao, govoreći da se ne misli uključiti ni u jednu političku stranku.

Vijesti o novoj stranci na ljevici komentirao je u petak i predsjednik zastupničkog kluba Pahorove stranke Dušan Kumer

'O preporodu i rekonstrukciji ljevice govore najviše oni koji su ljevicu zadnjih 15 godina razbijali', rekao je Kumer, koji se spominje i kao jedan od novih ministara u Pahorovoj vladi koju sredinom idućeg mjeseca u parlamentu čeka glasovanje o čak pet novih ministara nakon što su njegovu koaliciju napustile dvije stranke, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i liberalna stranka Zares.

Kumer je izjavio da će Pahor sredinom idućeg mjeseca u parlament poslati listu kandidata za nove ministre i uz glasovanje o njihovu imenovanju vezati pitanje povjerenja svojoj vladi.

Još prije toga, zastupnici će morati izabrati i novog predsjednika parlamenta nakon što je ostavku dao dosadašnji predsjednik i član stranke Zares Pavel Gantar, što bi mogao biti prvi test iz kojega će se vidjeti može li Pahor za nova imenovanja i rekonstruiranu vladu dobiti potporu ili će krajem godine biti održani prijevremeni izbori, navode slovenski mediji.