ZLOČINI NA KOSOVU

Počelo ponovljeno suđenje Haradinaju

18.08.2011 u 19:44

Bionic
Reading

Ponovljeno suđenje bivšim zapovjednicima Oslobodilačke vojske Kosova na čelu s Ramushom Haradinajem za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. započelo je u četvrtak poslijepodne pred Haaškim sudom uvodnim riječima tužitelja koji su poručili da su optuženi Haradinaj i njegovi suradnici Lahi Brahimaj i Idriz Balaj odgovorni za stradanja ljudi bez obzira na to radilo se o Srbima, Albancima, Egipćanina ili Romima te o muslimanima, pravoslavcima ili katolicima

Tužitelj Paul Rodgers poručio je da su njihove žrtve bili civili koje su smatrali neprijateljskim suradnicima, špijunima ili izdajnicima.

Bivši zapovjednici Oslobodilačke vojske Kosova Haradinaj, Balaj i Brahimaj, čije se suđenje ponavlja po šest točaka optužnice, optuženi su kao sudionici udruženog zločinačkog pothvata za zločine koje su počinile kosovske snage u logoru Jablanici tijekom 1998. nad svojim žrtvama, uglavnom neistomišljenicima OVK ili onima za koje su mislili da su im protivnici. Zatočenici su zlostavljani i izgladnjivani a neki i ubijeni.

"Zajednički zločinački cilj udruženog zločinačkog pothvata bio je da se uspostavi potpuna kontrola OVK nad operativnom zonom Dukadjin uklanjanjem i zlostavljanjem srpskih civila i zlostavljanjem civila iz redova kosovskih Albanaca i kosovskih Roma odnosno Egipćana te drugih civila koji su surađivali ili se smatralo da surađuju sa srpskim snagama", navodi se u optužnici.

Iz prvog suđenja će se uvesti veći dio dokaznog materijala a tužitelji bi izveli samo desetak svjedoka uživo od kojih će prvi biti Shefqet Kabashi, bivši pripadnik OVK koji je uhićen zbog nepoštivanja suda, odnosno odbijanja da svjedoči i prebačen u Den Haag u četvrtak.

Prvostupanjsko je vijeće u travnju 2008. oslobodilo Haradinaja i Balaja dok je Brahimaja osudilo na šest godina zatvora.

Žalbeno je vijeće prošle godine naredilo djelomično ponavljanje postupka po šest točaka optužnice koje se odnose na ubojstva i zlostavljanja u logoru u Jablanici jer je zaključilo da je suđenje okončano prije nego su izvedeni svi svjedoci za te zločine, odnosno oni koji nisu željeli svjedočiti. Vijeće je u presudi navelo kako je dio svjedoka bio izložen uznemiravanju.