UN OPTUŽUJE SIRIJU

Gušenje protuvladinih prosvjeda zločin protiv čovječnosti?

18.08.2011 u 18:21

Bionic
Reading

Sirijsko suzbijanje protuvladinih prosvjeda moglo bi predstavljati zločin protiv čovječnosti, stoji u izvješću UN-ova vijeća za ljudska prava objavljenom u četvrtak u kojem se dodaje da UN posjeduje dokaze o umiješanosti 50 dužnosnika sirijskih vlasti koji bi mogli biti optuženi

Podsjećajući na "kršenja ljudskih prava u Siriji, koji predstavljaju opći i sustavan napad na civilno stanovništvo", u izvješću se poziva UN-ovo Vijeće sigurnosti da razmotri mogućnost "sazivanja Međunarodnoga kaznenog suda zbog stanja u Siriji".

Izvješće na 12 stranica sastavila je ekipa od 13 stručnjaka za ljudska prava koje je za to ovlastila visoka UN-ova povjerenica za ljudska prava Navi Pillay.

Ona bi u četvrtak trebala govoriti pred UN-ovim Vijećem sigurnosti gdje će se održati poseban sastanak posvećen ljudskim pravima i hitnom djelovanju u humanitarnoj krizi u Siriji. Stručnjaci za ljudska prava su od 15. ožujka do 15. srpnja provodili istragu na sirijskim granicama i "bez suradnje sirijske vlade", zbog čega je misija morala raditi iz četiri zemlje koje graniče sa Sirijom kako bi dobila "vjerodostojne informacije" iz raznih izvora. Među njima su bile tisuće Sirijaca koji su napustili domovinu nekoliko tjedana prije početka provedbe istrage.

Članovi UN-ove misije posjeduju pedesetak video-snimaka i mnogobrojne fotografije koje svjedoče o očiglednom kršenju ljudskih prava. Fotografije su dobili iz privatnih izvora ili od predstavnika medija, stoji u priopćenju.