DORIS PACK

'Od Srbije se neće tražiti priznanje Kosova'

18.08.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Njemačka zastupnica u Europskom parlamentu Doris Pack kazala je za najnovije izdanje tjednika Novi magazin da će tijekom skorog posjeta Srbiji njemačka kancelarka Angela Merkel prenijeti poruku da se moraju uspostaviti dobri odnosi s Kosovom, ali da neće biti riječi o tome da Srbija prizna Kosovo

Pack je za taj beogradski tjednik kazala da smatra da će njemačka kancelarka poručiti srbijanskim dužnosnicima da Srbija mora imati dobre odnose sa svojim susjedima.

'Kosovo jest susjed Srbije i ona mora izbjegavati intervencije na Kosovu. Treba imati prijateljski odnos i pokušati predstojećim dijalogom riješiti tehničke stvari koje će olakšati život Srbima na Kosovu, ali i Albancima, i koji će pomoći da se prevladaju problemi. Sada nema prijateljskih odnosa i postoje problemi u trgovini. Sve su to stvari za koje vjerujem da će ih Angela Merkel spomenuti tijekom posjeta Beogradu', navela je Pack.

Upitana hoće li se pred Srbiju postaviti izbor između priznanja Kosova i ulaska u Europsku uniju (EU), Pack je odgovorila niječno, izrazivši uvjerenost da će izbor biti uspostava dobrih odnosa s Kosovom. Dodala je da je izvjesna kandidatura Srbije za prijem u EU.

'Ne možete ući u klub ako se ne ponašate dobro prema svojim susjedima', kazala je Pack, dodavši da 'ako su svi u regiji članovi Unije ili će postati, lakše će živjeti zajedno i možda učiniti neki korak dalje'.

Komentirajući mogućnost da se pitanje priznanja Kosova postavi pred Srbiju, Pack je istaknula da 'to nije pitanje sadašnjeg trenutka' te da 'ima još pet zemalja članica EU-a koje nisu priznale Kosovo pa je preuranjeno uopće pričati na tu temu'.

Po njezinim riječima, 'više je nego očigledno' da će do kraja godine biti učinjen korak naprijed na putu Srbije u EU i da će Srbija dobiti status kandidata za članstvo, ali nije sigurno da će biti određen datum početka pregovora.

Govoreći o bilateralnim odnosima Njemačke i Srbije, Pack je ocijenila da su oni dobri 'koliko mogu biti'.

'Mislim da je uvijek dobro imati dobre odnose sa svim zemljama, a posebno s Njemačkom, koja posljednjih godinu dana prijateljski podupire Srbiju na putu prema EU. Uvjeti ulaska u EU su jasni i nema bježanja od njih. Isto tako, Hrvatska na svom putu u EU mora prevladati svoje prepreke', zaključila je Pack.

Njemačka kancelarka Angela Merkel će, kako je najavljeno iz ureda srbijanskog predsjednika Borisa Tadića, u utorak boraviti u službenom posjetu Srbiji.