JAL ILI STRAH SUSJEDA ZBOG ULASKA HRVATSKE U EU?

'Konzumiramo, uvjetno rečeno, smeće made in Croatia!'

17.08.2011 u 14:44

Bionic
Reading

Nakon što se vlasnik TV Pinka Željko Mitrović obrušio na hrvatske proizvode, danas je stigao novi udar, ovaj put od naših susjeda iz BiH. Oni pak tvrde da u njihovu zemlju izvozimo 'smeće', odnosno proizvode koje ne možemo plasirati na tržište EU-a. To potkrepljuju tvrdnjom da hrvatske cigarete, mlijeko, juhe u vrećici te brojni drugi prehrambeni proizvodi kupljeni u trgovinama u BiH nisu jednakog okusa kao isti ti proizvodi kupljeni u Hrvatskoj. Ozbiljne su optužbe na račun hrvatskih proizvođača u listu Sutra ilustrirali fotografijom na kojoj su Franckova kava, Cedevita te Kraševi keksi Domaćica

'Hrvatske prehrambene kompanije odavno izvoze sve proizvode koji ne zadovoljavaju standarde Europske unije, i to bez plaćanja carine, u Bosnu i Hercegovinu. Brojni su vidljivi primjeri toga da konzumiramo, uvjetno rečeno, smeće made in Croatia', stoji u članku objavljenom u bosanskohercegovačkom dnevnom listu Sutra. U tekstu se nadalje upozorava da će se izvoz velikog broja hrvatskih proizvoda 'koji ne zadovoljavaju standarde EU-a' dodatno povećati nakon ulaska Hrvatske u EU.


U članku stoji da Hrvatska nema velike šanse u izvozu primarnih poljoprivrednih proizvoda na tržište EU-a te da su najveće hrvatske prehrambene kompanije nespremne za europsko tržište jer njihovi 'proizvodi ne mogu kvalitetom i cijenom konkurirati prehrambenim divovima niti iz zapadnoeuropskih niti iz istočnoeuropskih članica EU-a'. Navodi se i da se kontejneri i šleperi s robom namijenjenom tržištu EU-a često vraćaju u Hrvatsku jer proizvodi, prilikom nasumične kontrole, ne prođu provjere, nakon čega se takva roba direktno ili nakon prepakiranja šalje na tržište BiH.

Naši su susjedi ljuti i zato što, kako tvrde, hrvatske cigarete, mlijeko te juhe iz vrećice kupljene u BiH nemaju isti okus kao isti ti proizvodi kupljeni u hrvatskim trgovinama. Zaključuju stoga da su brojni vidljivi primjeri toga da građani BiH 'konzumiraju 'smeće made in Croatia', dodajući da oznaka 'Hrvatska kvaliteta', bez znaka europske kvalitete 'CE', ne znači baš ništa u europskim i svjetskim razmjerima. Pitamo se samo kako je onda moguće to da se hrvatski građani koji masovno odlaze u kupovinu namirnica u susjednu BiH, gdje košarica hrvatskih proizvoda stoji znatno jeftinije, nikada nisu požalili na spomenutu razliku u kvaliteti.

Naši susjedi u BiH strahuju i da će se u njihovu zemlju preseliti, kako kažu, zastarjeli pogoni hrvatskih tvrtki da bi nastavile izvoziti bez carine u zemlje CEFTA-e. Nisu zadovoljni ni time što je Hrvatska, tijekom pristupnih pregovora s EU-om, usuglasila osam inspekcijskih graničnih prijelaza (BIP) sa susjednim zemljama, od kojih su samo dva prema BiH, kod Stare Gradiške i Metkovića.

'To će biti jedina dva granična prijelaza preko kojih će se nakon ulaska Hrvatske u EU moći iz BiH izvoziti proizvodi koji podliježu inspekcijskom pregledu. O kakvom se potezu hrvatskih pregovarača s EU-om radi, govori i činjenica da je Zagreb (čitati: HDZ-ova vlada na koju su bez sumnje utjecali hrvatski prehrambeni izvoznički lobiji) dogovorio sve s Bruxellesom bez konzultacija sa Sarajevom' , navodi se u tekstu objavljenom u dnevnom listu Sutra, a dodaje se da su iz Direkcije za europske integracije BIH upozorili da su predloženi prijelazi nedovoljni te da su izabrani bez argumenata.

Bosanskohercegovački proizvođači pak strahuju da će ulaskom Hrvatske u EU njihovi proizvodi, prije svega mliječni i mesni, doslovno iščeznuti s polica hrvatskih trgovina jer će morati ispunjavati dodatne kriterije koje traži EU.

Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH upozorava da će se kao problem pojaviti i granični prijelazi, s obzirom da će se, od trenutka kada Hrvatska postane punopravna članica EU-a, kompletan izvoz proizvoda životinjskog i biljnog podrijetla iz BiH moći vršiti samo preko inspekcijskog graničnog prijelaza (BIP) Metković, čija je izgradnja u pripremnoj fazi, te Stara Gradiška, za koji još nisu pokrenute ni pripremne radnje, piše Sutra.