RAZDVAJANJE OPTUŽNICE

Tužiteljstvo traži da se Mladiću prvo sudi za Srebrenicu

17.08.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Haško tužiteljstvo podnijelo je zahtjev za razdvajanje optužnice protiv bivšeg zapovjednika vojske bosanskih Srba generala Ratka Mladića optuženog za genocid u BiH na dijelove kako bi mu se moglo prvo suditi za genocid u Srebrenici, a potom i za druge zločine počinjene u BiH, prema podnesku koji je u srijedu objavio Haški sud

Među razlozima koje tužiteljstvo obrazlaže taj zahtjev je i Mladićevo zdravstveno stanje. Haški sud nije uspio dovršiti suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću čije su optužnice za zločine počinjene u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu bile objedinjene u jedan ogroman proces, pa je on umro tijekom suđenja.

Kao razlozi navedeno je i da je Mladić uhićen pred sam kraj mandata Haškoga suda, pa je potrebno da suđenje započne što prije, kao i da je potrebno osigurati pravdu za žrtve.

Tužiteljstvo smatra da bi svoj dio dokaznog postupka u slučaju Srebrenice moglo obaviti unutar godinu dana.

Tužiteljstvo traži da se protiv Mladića vode dva suđenja, prvo za Srebrenicu, a onda za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce.

Mladić je uhićen u svibnju ove godine u Srbiji i nakon toga prebačen je u pritvor Haškoga suda gdje čeka početak suđenja. Tijekom bijega od Haškoga suda preživio je moždani udar, što je ostavilo traga na njegovu zdravstvenom stanju.

Protiv Mladićeva suoptuženika Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske, Haag vodi objedinjeno suđenje za genocid u Srebrenici i ratne zločine u drugim dijelovima BiH.