UBOJSTVO I RAT PROTIV INDIJE

Počelo suđenje napadaču na hotele u Mumbaiju

23.03.2009 u 14:11

Bionic
Reading

Jedini napadač uhićen u terorističkome napadu u Mumbaiju rekao je u ponedjeljak na sudu u Indiji da je iz Pakistana i da traži pravnu pomoć države, objavili su mediji.

U veljači je policija i službeno podnijela prijavu protiv Ahmala Amira Kasaba i to za "ubojstvo i rat" protiv Indije.

Suđenje je počelo u ponedjeljak video-konferencijom na specijalnom sudu u zatvoru u središtu Mumbaija. Ondje Kasaba drže po snažnim mjerama sigurnosti, objavila je novinska agencija IANS.

Pred specijalnim sucem ML Tahilyanijem Kasab je izjavio da je iz sela Faridkota u istočnopakistanskoj pokrajini Pandžabu te da pristaje na odvjetnika po službenoj dužnosti.

Kasab je navodno pripadnik terorističke organizacije Lashkar-e-Taiba kojoj je sjedište u Pakistanu. On je bio u desetočlanoj skupini koja je morem stigla do Mumbaija i ondje od 26. studenoga tri dana držala taoce.

Kasab je uhićen nekoliko sati nakon početka napada u kojem je poginulo više od 170 ljudi.

Sudi se i dvojici indijskih pripadnika Lashkar-e-Taibe, Fahimu Ansariju i Sabahudinu Ahmedu, koji su videolinkom također izašli pred suca.

Državni tužitelj Ujjwal Nikam rekao je za agenciju IANS da je u ponedjeljak suđenje službeno počelo, ali tek će za tri tjedna početi svakodnevna ročišta.

Napad na Mumbai pokvario je ionako napete indijsko-pakistanske odnose, jer službeni New Delhi tvrdi da Pakistan ništa ne poduzima protiv protuindijskih skupina koje djeluju s pakistanskog teritorija.