VOJNA OFENZIVA

Sirijski tenkovi napadaju sunitske četvrti

16.08.2011 u 16:02

Bionic
Reading

Sirijski tenkovi otvorili su u utorak vatru na siromašne sunitske četvrti Latakije, četvrtog dana vojne ofenzive na tu sjevernu luku, kazali su stanovnici grada

'Teška pucnjava iz strojnica i eksplozije čule su se jutros u četvrtima Al-Rami al-Filistini i Al-Šab. Utihnule su i sada se čuje pucnjava tenkova', rekao je stanovnik grada koji živi u blizini tih četvrti.

U ponedjeljak je u sukobima u tom gradu poginulo 18 ljudi, čime nova bilanca iznosi 46 poginulih, uključivo dvogodišnju djevojčicu, objavili su sirijski aktivisti za ljudska prava.

Za razliku od većine sirijskih gradova, koji su većinom nastanjeni sunitima, Latakija ima veliku alavitsku populaciju, djelomično i zbog toga jer su Hafez al-Aasad i njegov sin i nasljednik Bašar ohrabrivali alavite da se iz obližnjih siromašnih planinskih područja presele na obalu, nudeći im zemlju i radna mjesta u javnom sektoru i sigurnosnom aparatu.

Luka u Latakiji, najveća u zemlji, imala je ključnu ulogu u dominaciji nad sirijskom ekonomijom obitelji Asad, jer je Bašarov pokojni ujak Džamil imao doslovnu kontrolu nad cijelom lukom, a nakon njegove smrti posao su preuzeli drugi članovi dinastije.

Otkako je sredinom ožujka počela narodna pobuna protiv sirijskog režima, u intervencijama snaga sigurnosti u brojnim gradovima ubijeno je najmanje 1.700 ljudi po podacima Amnesty Internationala, a oko 12 tisuća ih je uhićeno.