SUSRET SA ŽRTVAMA

Tjedan dana nakon nemira Cameron u Tottenhamu

16.08.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron u utorak je posjetio Tottenham, na sjeveru Londona, prvi put otkako su prije desetak dana počeli nemiri u toj četvrti, kako bi se susreo sa žrtvama nasilja

'Obišao sam mnoga mjesta u zemlji kako bih saslušao ljude, ali ovdje je sve počelo', istaknuo je premijer. 'Tragična smrt Marka Duggana otežala je stvari', priznao je Cameron, obrazlažući zašto je čekao više od tjedan dana da dođe ovamo.

Marka Duggana (29) policija je ubila 4. kolovoza, što je dva dana poslije potaknulo prve nerede u Tottenhamu. Vlasti trenutačno provode istragu kako bi utvrdile točne okolnosti pogibije. Mladić, kojeg je policija pratila zbog navodne povezanosti s kriminalnom skupinom, bio je naoružan, ali se čini da nije upotrijebio oružje.

Cameron je posjetio centar za raspodjelu hrane i odjeće osobama koje su u požarima ostale bez doma. Nitko od novinara nije mogao nazočiti susretu s pedesetak obitelji koje su nakon nereda postale beskućnici.

U neredima u Tottenhamu požar je progutao više zgrada, a stotinjak trgovina je uništeno i teško oštećeno. Nemiri su se proširili po cijeloj britanskoj prijestolnici i po drugim britanskim gradovima, a uhićeno je više od 2.800 ljudi.