LOBISTIČKI IZLET

Abas u Sarajevu za članstvo Palestine u UN-u

16.08.2011 u 13:55

Bionic
Reading

Palestinski predsjednik Mahmud Abas potvrdio je u utorak u Sarajevu da će njegova zemlja podnijeti zahtjev za primanje u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda (UN) te je pojasnio da će zahtjev biti podnesen glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu, kao i da za to očekuje potporu sve 122 članice svjetske organizacije koje su dosad priznale palestinsku državu

'Nećemo bojkotirati Ameriku. S njima ćemo nastaviti surađivati i razgovarati u nadi da će nam pomoći', kazao je Abas komentirajući najave da će SAD u Vijeću sigurnosti UN-a blokirati palestinske zahtjeve.

Pojasnio je da su palestinske vlasti odlučile zatražiti primanje u članstvo UN-a jer su procijenile da u sadašnjim okolnostima nije moguć nastavak pregovora s Izraelom.

'Želimo suradnju i razumijevanje sa svim zemljama i ne želimo sukobe ni s kim. Bez obzira na rezultat (glasanja) u UN-u ponovno ćemo se vratiti pregovorima jer brojni problemi poput granica, sigurnosti i statusa Jeruzalema traže pregovore', kazao je Abas na konferenciji za novinstvo, izražavajući uvjerenost da će BiH poduprijeti palestinska stajališta.

Abas je u posjetu Bosni i Hercegovini boravio od nedjelje, a sastao se s članovima Predsjedništva BiH te ministrom vanjskih poslova Svenom Alkalajem

Bosanskohercegovačkim dužnosnicima Abas je potvrdio da palestinske vlasti u rujnu kane zatražiti primanje Palestine u punopravno članstvo Ujedinjenih naroda.

Abas je potvrdio da od BiH, kao trenutačne nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, očekuje potporu pri glasanju u svjetskoj organizaciji.

Iz Predsjedništva BiH nakon susreta s Abasom priopćeno je da su hrvatski i bošnjački član tog tijela Željko Komšić i Bakir Izetbegović skloni poduprijeti palestinski zahtjev, no srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović takav stav nije iznio, naznačivši da o odnosu prema palestinskom pitanju tek treba postići suglasnost unutar same BiH.

Entitet Republika Srpska ranije je uspostavio snažne veze s Izraelom koji otvoreno lobira da se spriječi primanje Palestine u članstvo UN-a.

Ministar vanjskih poslova BiH Alkalaj bio je vrlo suzdržan u komentiranju Abasove misije traženja potpore pred očekivano glasanje u UN-u.

Najavio je da će BiH svoje stajalište najvjerojatnije vezati za odluke koje o tome donesu članice Europske unije.

Mahmud Abas je iz Sarajeva otputovao u Libanon, s čijim će dužnosnicima također razgovarati o planovima za primanje Palestine u članstvo UN-a.

Libanon se smatra važnom postajom u misiji diplomatskog uvjeravanja koju vodi palestinski predsjednik, s obzirom da ta država u rujnu, kada će zasjedati Opća skupština UN-a, preuzima privremeno predsjedanje Vijećem sigurnosti.