KORAK PO KORAK

Rusija želi pokrenuti nuklearne pregovore s Iranom

14.08.2011 u 14:22

Bionic
Reading

Rusija će ovoga tjedna pokušati obnoviti zastale nuklearne pregovore između Irana i najvećih svjetskih sila, nadajući se da poseban odnos s Teheranom može pomoći u oživljavanju pregovora za koje neki analitičari smatraju da su mrtvi

Tajnik ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Petrušev trebao bi se sastati u ponedjeljak u Teheranu sa svojim kolegom te s iranskim predsjednikom Mahmudom Ahmadinedžadom i potaknuti nastavak pregovora koji su propali u siječnju.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izvijestio je u srpnju američkog predsjednika Baracka Obamu o strategiji pregovora 'korak po korak' koja bi Iran privoljela da odgovori na pitanja vezana za svoj nuklearni program, a zauzvrat bi bio nagrađen postupnim smanjenjem sankcija koje su uvele zemlje koje strahuju da Iran pokušava proizvesti nuklearno oružje, što Teheran uporno negira.

Dok Izrael i Sjedinjene Države zadržavaju mogućnost preventivnih napada na Iran, pregovori su način da se izbjegne ono što analitičari nazivaju vojnom akcijom visokog rizika.

Ipak, rijetki su oni koji očekuju zaokret u pregovorima nakon što su propali posljednji razgovori između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti plus Njemačka.