REPRIZA TUNISA?

Samospaljivanje uličnog prodavača u Maroku

12.08.2011 u 15:50

Bionic
Reading

Prošle se subote, pred policijskom stanicom u Berkaneu, na sjeveroistoku Maroka, živ spalio ulični prodavač Hamid Kanuni (27) koji je u utorak preminuo u bolnici u Casablanci. Njegova je priča identična onoj uličnog prodavača voća i povrća, Tunižanina Mohameda Buazizija, koji se živ spalio 17. prosinca 2010. pred općinom u Sidi Buzid, a što je bilo detonator demonstracija koje su svrgnule predsjednika Bena Alija te ostalih događanja na području Magreba poznatih kao arapsko proljeće

Hamid Kanuni je prodavao kruh i peciva u gradu Berkaneu (80.000 stanovnika) i bilo mu je dosta policijskog šikaniranja. Kao i Buazizi, a možda i po njegovom uzoru, polio se benzinom i zapalio pred policijskom stanicom. Njegov prijatelj Faisal, koji je imao priliku uskočiti s njim u kola hitne pomoći, svjedoči da su posljednje riječi Hamida bile: ‘Neizdrživa je ova hogra, ovo je strašno, izgubio sam sve što sam imao.’

Hogra je riječ kojom već desetljeće mladež u Alžiru, a onda u Tunisu, Maroku i u cijelome Magrebu označava poniženja i nasilje koje trpe od civilnih vlasti i policije.

Samospaljivanje Mohameda Buazizija, zbog neizdrživosti hogre, izazvao je kaos na ulicama Tunisa i nakon četiri tjedana je dovelo do bijega predsjednika i diktatora Zine al Abidinea Bena Alija. U Maroku se još ne događa ništa slično. Kralj Mohamed VI vlada željeznom rukom, ali i Ben Ali je naizgled bio neprikosnoven.

Kanuni je prodavao svoj kruh blizu pekare koja je bila u vlasništvu prijatelja policajaca i koji je pozvao snage reda da se obračunaju s ‘konkurencijom’. Policija je stigla i izbatinala Kanunija. Uzeli su mu kola i pobacali kruh. Hamid je odmah kupio pet litara benzina, pošao do policijske stanice, polio se i zapalio.

Vlasti nisu štedjele snage da suzbiju nerede koje su počeli. Specijalna policija se u pojačanom broju pojavila na ulicama Berkanea. Mediji, pod kontrolom države, najprije su ignorirali događaj, a onda dali samo policijsko priopćenje.

Zatim je uslijedio pritisak vlasti na obitelj pokojnika da ga sahrane u Casablanci, a ne u rodnom Fesu, gdje bi moglo doći do početka jače pobune. Obitelj nije pristala, sahranjen je u Fesu, gdje živi rodbina, u srijedu popodne. Došlo je mnogo ljudi, ali i policije. Nije bilo nereda.

Od samospaljivanja Mohameda Buazizija, više je desetaka Arapa u Magrebu to ponovilo. Čak i majke s malom djecom. Prošli vikend, u blizini grada Tipaza, 70 kilometara od Alžira, opet se dogodio horor: jedan se čovjek zapalio i polio benzinom te zapalio i svoje dvoje djece od dvije i četiri godine starosti. Teško su ranjeni, ali još su živi.
Hogra je neizdrživa, kazali su svi. Diktatori se još drže na vlasti. Samo, dokle?