OTKRIVENA TAJNA

Gadafijeva kći poginula 1986. ipak živa i zdrava?

14.08.2011 u 09:06

Bionic
Reading

Nedjeljno izdanje njemačkog Die Welta došlo je u posjed kopije dokumenta kojim je švicarska vlada naredila zamrzavanje imovine libijskog diktatora Moamera Gadafija u Švicarskoj. U dokumentu se navode 23 člana Gadafijeva klana. Ništa ne bi bilo čudno da na sedmom mjestu nije navedena Hana Gadafi, posvojena pukovnikova kći koja je navodno poginula u američkom bombardiranju Tripolija 1986. godine

Nakon što su američki zrakoplovi bombardirali Tripoli 14. travnja 1986., libijsko Ministarstvo informiranja izjavilo je da je posvojena kći Moamera Gadafija, Hana, koja je imala manje od godinu dana, poginula u napadu. Vijest je objavljena na libijskom radiju, televiziji i u tiskanim medijima. Do tada nitko nije znao za to dijete. Vjerovalo se da je jedina Gadafijeva kći Aisha, rođena 1977. godine.

Premda su neki sumnjali u vjerodostojnost priče, američkom je novinaru bilo pokazano tijelo poginule djevojčice, no ostaje pitanje je li to uistinu bila Gadafijeva kći ili druga žrtva koju je diktator iskoristio u propagandne svrhe?

Bez obzira na istinu, libijski državni propagandni stroj održao je priču živom.

Gadafijeva posvojena kći opet je aktualna tema. Naime, nedjeljno izdanje njemačkog Die Welta došlo je u posjed kopije dokumenta kojim je švicarska vlada naredila zamrzavanje Gadafijeve imovine u Švicarskoj. U dokumentu se navode 23 člana Gadafijeva klana. Ništa ne bi bilo čudno da na sedmom mjestu nije navedena Hana Gadafi. Službeni glasnogovornik Vlade u Bernu rekao je da 'postoje razlozi zašto je ime na popisu, ali se oni ne otkrivaju javnosti'.

Kao datum rođenja Hane Gadafi naveden je 11. studenog 1985. U vrijeme američkog bombardiranja, ona je bila šest mjeseci stara.

Bilo je nekih ranijih tragova u slučaju Hane Gadafi. Primjerice, 6. lipnja 1999. kineske novinska agencija Xinhua izvijestila je da su 'Gadafijeva supruga Safia Farkash al-Barassi i Gadafijeve kćeri Aisha i Hana bile na ručku s tadašnjim predsjednikom Južnoafričke Republike, Nelsonom Mandelom'. I doista, fotografije pokazuju mladu djevojku s gospođom Gadafi i Aishom.

Prema posljednjim informacijama dobivenim od novina Welt am Sonntag, Hana Gadafi je živa, tinejdžerske godine je provela u Londonu i dobro govori engleski. Britanska obavještajna služba MI5 nije ni potvrdila ni zanijekala informacije o Hani.

U Libiji je javna tajna da je Hana Gadafi studirala medicinu u Tripoliju. Mlada žena je očito bila dobro zaštićena tjelohraniteljima, što je potvrdio anonimni izvor koji tvrdi da je studirao medicinu na sveučilištu u isto vrijeme.

Libijski izvori kažu da je Hana Gadafi postala liječnica, da još uvijek živi u Libiji i da ima važno mjesto u libijskom Ministarstvu zdravstva. Diplomatski krugovi u Tripoliju već godinama znaju da je Hana Gadafi živa i zdrava.

Nedavna događanja u Libiji pokazuju da se diktator i dalje ne ustručava od korištenja smrti članova obitelji da bi zadobio simpatije svoga naroda.

U svibnju je libijsko Ministarstvo informiranja objavilo da je u NATO-vom bombardiranju poginuo jedan od Gadafijevih sinova, Saif al-Arab, i troje unučadi. Pogreb je održan nekoliko dana nakon napada, a režim je izjavio da je nezavisni francuski liječnik potvrdio identitet mrtvog muškarca.

Ni nekadašnji pukovnikov prijatelj, talijanski premijer Silvio Berlusconi, ne vjeruje u istinitost priče o smrti Gadafijeva sina. Podaci koje su prikupile tajne službe potvrđuju da Saif al-Arab u to vrijeme čak nije ni bio u Libiji.

Intervju s Gadafijem 1986. godine