VEGANSKA PREHRANA

U Sloveniji beba umrla zbog pothranjenosti

12.08.2011 u 11:40

Bionic
Reading

Sloveniju je u petak šokirao slučaj bebe na veganskoj prehrani koja je početkom tjedna umrla u ljubljanskom kliničkom centru od posljedica pothranjenosti

Desetomjesečni Miha iz okolice Mirne Peči umro je u Ljubljani u utorak od sepse, a pretpostavlja se da je teška pothranjenost izazvala pad otpornosti i smrt jer su ga roditelji hranili veganskom prehranom koja u potpunosti isključuje unos namirnica animalnog podrijetla u organizam. Liječnici ga nisu mogli spasiti. Dijete je prilikom dolaska u bolnicu imalo samo 3.600 grama, što odgovara težini novorođenčadi, a policija istražuje slučaj i roditelji bi mogli biti optuženi za zanemarivanje djece.

Slovenski pedijatri navode da su takvi slučajevi izuzetno rijetki jer roditelji obično poslušaju savjete liječnika da djeca u mlađoj dobi trebaju raznovrsnu prehranu, čak i ako su roditelji vegetarijanci.

Umrli je bio najmlađi od šestoro djece roditelja koji su prije nekoliko godina promijenili životni stil i prešli na vegansku prehranu, pišu u petak slovenski mediji.

Ljubljansko Delo navodi da su u slovenskim medicinskim analima dosad zabilježena samo tri takva slučaja te postavlja pitanje zašto su zatajile socijalne i druge službe.