'BRUTALNI INCIDENT'

Preminuo heroj obrane Londona od huligana

12.08.2011 u 09:54

Bionic
Reading

Britanac, teško ranjen tijekom proteklih nereda u Velikoj Britaniji, podlegao je ozljedama, objavila je policija u petak, čime je broj žrtava tijekom sedmodnevnog nasilja narastao na pet

Richard Mannington Bowes (68), koji se suprotstavio nasilnicima i pokušavao ugasiti podmetnuti požar, pronađen je bez svijesti u ponedjeljak kasno navečer u Ealingu, zapadnom predgrađu Londona gdje su opljačkane zgrade i zapaljeni automobili.

Tijekom noći s četvrtka na petak ozlijeđeni je umro, objavila je policija, koja je otvorila istragu o ubojstvu i objavila foto-robot osumnjičenog.

'Radi se o brutalnom incidentu čiji je ishod smrt nedužne osobe', rekao je glavni inspektor John MacFarlane.

Richard Mannington Bowes postao je simbol otpora nakon što su ga napali deseci huligana, pa se policija jedva uspjela probiti do njega, a vozilu hitne pomoći za to je trebalo čak 30 minuta.

Policijski inspektor John McFarlane kaže da je policiju na licu mjesta onemogućavalo bacanje boca, cigli i kamenja.

Bowesovi susjedi kažu da je pripadao 'staroj školi džentlmena'.

Umirovljeni Bowes, koji je živio sam u stanu, znao se sukobiti s drugima zbog njihovog lošeg ponašanja. Prije deset godina uhićen je i kažnjen zbog obračuna s mladićima koji su urinirali pred njegovim ulazom.

'Bio je nevjerojatno osramoćen, ali ipak - on je bio u pravu i činio je dobru stvar. Bio je veoma pristojan i lijepo se izražavao. Ne bi nikome naudio. On je bio 'stara škola', veoma tradicionalan, staromodnih vrijednosti koje danas mnogima nedostaju', kazao je jedan susjed.

Londonski gradonačelnik Boris Johnson također nije štedio riječi hvale. 'On je heroj. On je primjer svima nama', rekao je Johnson.

Više od 1.500 uhićenih

Neredi su počeli u subotu navečer u četvrti Tottenham na sjeveru Londona, kada su se mirni prosvjedi zbog policijskog ubojstva osumnjičenog 29-godišnjeg Marka Dugana prometnuli u nasilje.

Tijekom nemira jedan muškarac je pronađen teško ranjen vatrenim oružjem u Croydonu, na jugu Londona, i kasnije je preminuo, a trojicu muškaraca pregazilo je vozilo u utorak navečer u Birminghamu dok su štitili četvrt od pljačkaša.

Neredi su u subotu počeli u Londonu i nastavili se do utorka navečerm, a nakon toga se stanje smirilo.

Više od 1.500 ljudi uhićeno je širom Britanije od početka nereda u subotu. U noći s četvrtka na petak londonski sudovi radili su drugu noć zaredom kako bi procesuirali uhićene.

Više od 100.000 Britanaca potpisalo je on-line peticiju kojom se poziva da se svakoj osobi osuđenoj za sudjelovanje u neredima oduzmu socijalna prava poput socijalne pomoći i naknade za nezaposlenost.