REPUBLIKANCI ZABRINUTI

Obamin proračun vodi zemlju u stečaj

23.03.2009 u 10:06

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama i Demokratski nacionalni odbor proteklog su vikenda pokrenuli vojsku dragovoljaca kako bi omasovili potporu za osporavani prijedlog proračuna od 3,6 bilijuna dolara, dok su oporbeni republikanci upozorili da takav proračun SAD-u nosi ogroman deficit, pad dolara i 'stečaj'.

Demokratski dragovoljci sastali su se u subotu na 1200 do 1300 lokacija diljem SAD-a, od Havaja do Mainea, u stranačkim prostorijama, knjižnicama, restoranima, privatnim kućama i parkovima. Na tim su skupovima sudionici raspravljali o reformama i programima Obamine administracije, od proračuna do reforme zdravstva, školstva, poreznog sustava do klimatskih promjena.

Potom su krenuli do kuća, trgovina, tržnica, stanica metroa, gdje su tražili od građana da potpišu obrazac u kojem obećavaju potporu za "Hrabri pristup predsjednika Obame za obnovu američkog gospodarstva" te se obvezuju da će od obitelji, prijatelja i susjeda tražiti da učine isto.

Priznajući da "donošenje proračuna neće biti lako", Obama je u tjednoj radio/internet poruci naciji rekao kako je to "gospodarski nacrt za budućnost" i pozvao dragovoljce incijative Demokratske stranke "Organiziranje za Ameriku" (OFA), da se angažiraju idućih dana pišući pisma i telefonirajući za potporu.

U inicijativu "Organiziranje za Ameriku" prebačen je ogroman popis Obaminih pristaša iz predizborne kampanje, no veliko je pitanje može li se energija i uspjeh kampanje u pridobijanju pristaša pred izbore ponoviti i za potporu političkim potezima vlade.

Neki organizatori i volonteri smatraju da će to biti teško izvedivo, jer incijativi manjka uzbuđenja i vrmenske određenosti predsjedničke kampanje. Skeptični su i mnogi stručnjaci.

"Ako bude uspješno, to će imati revolucionarne posljedice na američku politiku. Možete prikupiti ogromnu količinu potpore za jednu osobu. Puno je teže to učiniti za jedan zakon", izjavio je profesor politologije Ross Baker sa Sveučilišta Rutgers.

The Washington Post citira jednog birača u Restonu, kraj Washingtona, koji je volonteru kampanje rekao: "Postoji razlika između kampanje i vladanja ... mi tražimo vodstvo ... a to nije vodstvo".

Organizatori iz OFA-e kazali su da će volonteri nastaviti prikupljati potporu preko interneta, telefona i pisama, te da će podatke o tome dostavljati članovima Kongresa, kako se približava glasovanje o proračunu.

Okretanje prikupljanju masovne potpore, govori o otporima s kojima se u Kongresu suočava prijedlog novog proračuna i ukupni koncept administracije da mjere za suzbijanje gospodarske krize i oporavak gospodarstva opravdavaju potrošnju na račun proračunskog manjka.

Republikanci u Senatu upozorili su da nacrt proračuna nije održiv i zatražili da administracija potkreše predviđene rashode, posebno nakon što je u petak Kongresni ured za proračun, objavio da bi predsjednikov proračun mogao proizvesti manjak od 9,3 bilijuna dolara u idućem desetljeću, ili četiri puta veći manjak od onoga za vrijeme predsjednika Georgea W. Busha.

Plan Bijele kuće će "udvostručiti javni dug u 5 godina, i utrostručiti u 10 godina.. To nije održivo. To je prijetnja osnovnom zdravlju gospodarstva", rekla je senatorica Susan Collins, koja je Obamu podržala kod plana gospodarskih poticaja od 787 milijardi dolara.

Republikanci su upozorili da bi manjak mogao doseći 20 bilijuna dolara idućih godina i oslabiti dolar, ako se prihvati predloženi proračun.

"Praktična posljednica toga je stečaj za SAD. Nema drugog puta. Ako zadržimo prijedloge koji su u ovom proračunu a pokriveni na 10 godina, ova će zemlje ići u stečaj. Ljudi neće kupovati naš dug (državne obveznice), naš dolar će devalvirati", upozorio je senator Judd Gregg, koji je nedavno bio kandidat za ministra trgovine u administraciji, ali je sam povukao kandidaturu.