KOBNA GREŠKA

Norveška policija pogriješila i zakasnila na Utoyu

11.08.2011 u 18:10

Bionic
Reading

Lavina optužbi sručila se na norvešku policiju nakon što je ustanovljeno da je ruta koja je izabrana kako bi se stiglo od Osla do otoka Utoye bila duža no što je potrebno i da je policija mogla stići ranije i spasiti život mladih socijaldemokrata koji su padali kao muhe pred hladnokrvnim ubojicom Andersom Breivikom koji je, dok nije stigla policija, izvršio egzekuciju 69 osoba, većinom mlađih od 20 godina

Prema riječima Johana Fredriksena iz policije u Oslu, snage reda su djelovale 'najbolje što su mogle i koliko je u tim uvjetima nakon strahovite eksplozije autobombe u središtu grada bilo moguće'.


Eksplozija pred sjedištem vlade dogodila se u 15.30 sati u petak, 22. srpnja, kada je smrtno stradalo osam osoba. Breivik je iskoristio konfuziju nakon eksplozije bombe koju je pripremio i postavio, obukao se kao policajac i u automobilu Fiat Duplo brzo i bez poteškoće prešao 40 kilometara od centra Osla do jezera Tyrifjorden. U čamcu su ga naivni mještani prebacili na otok Utoyu gdje je automatskom puškom i pištoljem počeo pucati na mladež. Bilo je tamo 550 mladih socijaldemokarata. Pucnjava je trajala 79 minuta. Policija ga je uhitila tek u 18.30 sati.

Jedna od najvećih kritika na račun policije jest da nisu imali helikoptere na raspolaganju. Više je ljudi svjedočilo da se nad otokom prije pojavio helikopter televizijske postaje NRK nego što su policijski specijalci stigli čamcima. Mnogi su mislili, kada su čuli taj helikopter, da je stigla policija, pa su se opustili i to je bilo kobno jer je Breivik nastavio pucati.

Prema Fredriksenu, helikopter na raspolaganju je bio premalen za tešku opremu specijalaca koji su morali krenuti cestama. Upitani je li točno da su razmišljali o tome da pošalju snajperista da iz tog policijskog helikoptera skine napadača, policajci su kazali da to nije bilo uzeto u razmatranje jer taj helikopter samo služi za nadzor cesta, a ne i za oružane akcije.

Ali Norvežani ne mogu prihvatiti činjenicu da je policiji trebalo sat i pol vremena od prve dojave do razoružavanja Breivika. Građani su ljuti jer je otok Utoya na najbližem mjestu od kopna udaljen svega 670 metara, ali su policajci odlučili krenuti na drugo pristanište, gubeći vrijeme, a to je dodatno omelo operaciju jer s te točke do pristaništa na Utoyi morali su prijeći 3,5 km u gliserima. Dakle, najprije su izgubili vrijeme dok su stigli do jezera, a onda su izabrali i puno dužu rutu do samog otoka. Onda su petljali i mijenjali brodove jer prvi koji su uzeli, mali gumenjaci, nisu bili adekvatni. Dakle, policija nije bila spremna i to je cijela istina.

Snimke pokazuju da je protekao cijeli sat od trenutka kada su prvi policajci stigli do ruba jezera do trenutka kada su specijalci uhitili Breivika koji, da nije bilo tako, ne bi mogao slobodno pobiti toliki broj mladih.