KOMENTAR FRA PETRA JELEČA

'Josipović Tadiću sekundira u destabiliziranju BiH'

11.08.2011 u 15:52

Bionic
Reading

'Boris Tadić javno govori da podržava integritet BiH, a srpska politička i intelektualna elita preko Milorada Dodika, zapravo, čini sve da destabilizira ovu zemlju i drži je u stanju konstantne napetosti', ocijenio je u svom komentaru u sarajevskim Danima fra Petar Jeleč, ugledni povjesničar i teolog

U svojem se komentaru fra Petar Jeleč 'ne iščuđava previše destruktivnoj politici Borisa Tadića u provođenju velikosrpskog i memorandumskog projekta u regiji', navodeći da 'Tadićeva Srbija nije doživjela nikakvu katarzu niti je prihvatila odgovornost za ratove u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH i Kosovu', nego ga brine uloga predsjednika Ive Josipovića u svemu tome.

Ustvrdio je da je 'aktivnost predsjednika Josipovića u sekundiranju politici Borisa Tadića u regiji u najmanju ruku zabrinjavajuća'. 'Umjesto lobiranja po svijetu i posjeta međunarodnim institucijama u svrhu promoviranja interesa zemlje na čijem je čelu, skoro sva se 'međunarodna' politika Ive Josipovića svela na nebrojene susrete s Borisom Tadićem', tvrdi fra Petar.

Povod za komentar članu Franjevačke provincije Bosne Srebrene i profesoru povijesti na Filozofsko-teološkom fakultetu u Sarajevu bila je najnovija kolumna Andreja Nikolaidisa koji je za Tadića napisao: 'Znam da fini, liberalni i tolerantni regionalni intelektualci o politici Borisa Tadića trebaju govoriti u komplimentima. To je u duhu pomirenja, u duhu nove suradnje, u duhu europskih integracija. Promovirati, odnosno slijediti politiku samoproglašenog regionalnog lidera u duhu je vremena. Problem je u tome što je Boris Tadić regionalni lider samo u jednoj stvari – u destabilizaciji regije.'

Na tom se tragu fra Petar Jeleč dotaknuo i lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, za kojeg tvrdi kako ga s Josipovićem povezuje zajedničko prijateljstvo s Tadićem. Podsjetio je da je Dodik nedavno 'donio zakon u kojem se u miru dovršava proces etničkog čišćenja nad Hrvatima (i Bošnjacima) u tzv. Republici Srpskoj'.

'Radi se o zakonu o katastru koji je nedavno, uz opću šutnju domaćih i međunarodnih instanci pa i same Katoličke crkve u Bosni i Hercegovini, usvojila skupština tog entiteta. Prema tom će zakonu, ionako poniženi, pobijeni i istjerani Hrvati (i Bošnjaci) iz Posavine i tzv. RS-a, koji se nisu uspjeli vratiti i obnoviti svoje domove, morati plaćati porez na svoja zgarišta, zarasle njive i po nekoliko puta već posječene šume. Ukoliko to ne učine, bit će im oduzeta imovina, i to sve po zakonu', upozorio je fra Petar.

Uputio je nadalje kritiku predsjedniku Josipoviću kako nije prosvjedovao protiv takvog zakona i postavio upit 'čovjeku koji je ispunio sve što je obećao', kako je nedavno okarakterizirao Dodika u jednom intervjuu, 'je li moguće donijeti jedan takav zakon koji krši sve moguće principe moralnosti i pravednosti'.

Upozorio je i da 'iza tog zakona stoji dijaboličan plan dovršetka etničkog čišćenja nesrpskog stanovništva u RS-u jer Dodiku i njegovim sljedbenicima itekako smeta činjenica što većina zemlje u Posavini i dalje katastarski pripada Hrvatima'.

Zamjerio je i hrvatskim medijima s obje strane granice što prešućuju tragičnu sudbinu posavskih, krajiških i kotorvaroških Hrvata, dok se na drugoj strani 'vrti uvijek ista priča o navodno neizdrživoj potlačenosti Hrvata u Federaciji BiH, iako su Hrvati u tzv. RS i fizički i gospodarski i institucionalno potpuno eliminirani'.

'Nema iz hrvatske politike spomena o tomu da je iz Bosanske Posavine i RS-a istjerano i pobijeno kudikamo više ljudi nego iz čitave bivše tzv. RSK. Sudbina izbjeglih Srba iz Hrvatske je dignuta na najvišu međunarodnu razinu, o njoj se govori i u relevantnim svjetskim institucijama, a sudbina postradalih Posavljaka i Hrvata u RS-u se gura pod tepih i nju nije uputno spominjati', zaključuje u svom komentaru fra Petar Jeleč.