WESTERWELLE NA KOSOVU

'Nasilnim sukobima nema mjesta u Europi!'

11.08.2011 u 15:05

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je danas u Prištini da problemi na granici Kosova i Srbije predstavljaju problem za cijelu Europu te upozorio da Europa neće dozvoliti takve granične sukobe

'Vrijeme nasilnih sukoba, vrijeme rata i konflikata dužinom etničkih granica u Europi mora biti okončano. To je naša osnovna odrednica. Takvi konflikti se u Europi u 21. stoljeću ne smiju događati', rekao je Westerwelle nakon sastanka s kosovskim premijerom Hashimom Thacijem

Westerwelle je prvi visokorangirani europski političar koji je posjetio Prištinu nakon eskalacije graničnog sukoba na sjeveru Kosova. 'Činjenica da smo ovdje pokazuje da nismo ravnodušni kada je riječ o sudbini ove zemlje. Time podcrtavamo pozornost Europe i to da Europa ima interes da se ova regija i Kosovo razvijaju u pozitivnom pravcu', rekao je njemački ministar vanjskih poslova. On je još jednom podsjetio na njemačku podršku nezavisnosti Kosova te  pozvao članice EU-a koje nisu priznale Kosovo da to učine. Prema njegovim riječima, karta zapadnog Balkana je konačna i granice balkanskih država nikada neće biti dovedene u pitanje.

Westerwelle je također pozvao Beograd i Prištinu na nastavak dijaloga o tehničkim pitanjima, navodeći da je neophodno to da se sva otvorena pitanja i nesporazumi rješavaju razgovorom.

Osim s premijerom Thacijem, Westerwelle se u Prištini sastao i s predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom. Najavljeno je da će nakon svih planiranih sastanaka u Prištini njemački šef diplomacije posjetiti i granični prijelaz Jarinje.