Svijet IZRAEL

Koalicija Netanyahua i ortodoksne vjerske stranke

Likud, stranka mandatara za sastav izraelske vlade Benjamina Netanyahua, zaključila je u noći na ponedjeljak sporazum o koaliciji s krajnje ortodoksnom vjerskom strankom Shas, doznaje se od te stranke.

Likud je Shasu obećao nekoliko ministarstva, među kojima unutrašnjih poslova, stanovanja i vjeroispovjesti.

Riječ je o drugom Likudovom dogovoru o koaliciji nakon onoga sa strankom krajnje desnice Yisrael Beitenu.

Prema prije tjedan dana potpisanom dogovoru o koalicijskom sporazumu s Yisrael Beitenuom, njihov čelnik Avigdor Lieberman postati će ministar vanjskih poslova u novoj vladi, a stranka će dobiti i portfelje unutrašnje sigurnosti, infrastrukture, turizma i integracija.

Istovremeno Likud intenzivira napore kako bi dogovorio ulazak Laburističke stranke Ehuda Baraka u buduću vladu. Barak je sklon ulasku laburista u vladu ali se tome protive brojni čelnici te stranke lijevog centra.

Izaslanstvo laburista trebalo bi se u ponedjeljak sastati s predstavnicima Likuda, kako bi prije utorka zaključili sporazum o sudjelovanju u budućoj Netanyahuovoj vladi i podastrijeli ga na kongresu stranke u utorak poslijepodne.

Taj kongres od 1.460 članova vrlo je podijeljen u pogledu tog pitanja. Protivnici sudjelovanja u vladi optužuju Baraka da ga pokreće osobni interes te da minira vjerodostojnost stranke.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još