RUSKI INDIANA JONES

Putin izronio amfore iz 'ruske Atlantide'!

11.08.2011 u 10:44

Bionic
Reading

Ruski premijer Vladimir Putin posjetio je arheološko nalazište na mjestu antičkog grada Fanagorije u Tamanskom zaljevu na obali Crnog mora. Spustivši se u ronilačkoj opremi, 'otkrio' je dvije djelomično razbijene amfore

U podvodnom obilasku Putina su pratili ministar za izvanredne situacije Sergej Šojgu i lokalni tajkun, predsjednik tvrtke za proizvodnju metala Oleg Deripaska.

Premijer je, kako ističu ruski mediji, 'imao sreće', jer su prošle godine podvodni arheolozi ekspedicije Instituta arheologije Ruske akademije znanosti na tom mjestu uspjeli naći samo fragmente velikih amfora iz razdoblja od šestog do osmog stoljeća.

Grad-država Fanagoria nastao je prije oko 2.550 godina, a zauzimao je oko 65 hektara, od čega je sada oko trećine pod vodom, zbog čega se to nalazište zove i 'ruska Atlantida'.

Putin je najavio da će to arheološko nalazište postati federalni muzej. 'Čovječanstvu će biti zanimljivo doznati da imamo takva blaga', izjavio je Putin za lokalne medije.

Nakon obilaska nalazišta u razgovoru s novinarima istaknuo je da je to bio tek njegov treći pokušaj ronjenja s akvalungom.

Prema njegovim riječima, stare posude pronašao je na dubini od oko dva metra jer je vidljivost u Tamanskom zaljevu bila dobra. Šef arheološke ekspedicije naveo je da amfore potječu iz šestog stoljeća nove ere.

Putin je naveo da je ono što je vidio na obali i na dnu ostavilo velik dojam na njega te da je ronjenje s akvalungom zanimljivije od spuštanja u batiskafu, što je učinio 2009, kada je zaronio na dno Bajkala, piše Blic.

Ruski premijer poznat je po svom mačo imidžu. Osim ronjenja i spuštanja batiskafom, gađao je tigra puškom za uspavljivanje, puštao leoparda u nacionalni park, gađao harpunom, oprobao se u vožnji MIG-a i bolida, a uz sve to ima crni pojas u džudu.