Svijet KALIFORNIJSKI ZATVOR

Facebook ukida profile zatvorenicima

Facebook je počeo s ukidanjem profila zatvorenicima nakon što je u Kaliforniji otkriven slučaj prijetnje jednog zatvorenika preko te društvene mreže te je, da bi se takvi slučajevi spriječili, donesena odluka o ukidanju profila zatvorenicima

Facebook je dosad ukinuo profile najmanje dvojice zatvorenika, a dužnosnici rade na otkrivanju svih onih koji su zlorabili svoje profile, stoji u priopćenju kalifornijske uprave za zatvorski sustav. Odjel će u suradnji s Facebookom ispitati i druge slučajeve u kojima je ta društvena mreža nedopušteno korištena iz zatvora ili je to činio netko u ime zatvorenika.

Voditelj kalifornijskog zatvorskog odjela tvrdi da pristup društvenim mrežama omogućuje zatvorenicima da izbjegnu nadzor i u nekim slučajevima nastave sa svojom kriminalnom aktivnošću.

Zaposlenici kalifornijskog zatvora novinarima su kazali da su primili na stotine žalbi žrtava s kojima su zatvorenici kontaktirali preko društvenih mreža. Među njima je i jedan osuđeni pedofil, koji je zahvaljujući Facebooku posjećivao profil svoje žrtve, a potom slao e-mailove s crtežima djevojčice njezinoj obitelji. Djevojčica je imala 10 godina kada ju je pedofil zlostavljao, a sada je 17-godišnjakinja. 'Zatvorenik je u e-mailu opisivao kako izgleda njezina kosa, kakvu odjeću nosi te brojne druge pojedinosti. Istraga je pokazala da je koristio mobitel da pronađe profil žrtve na MySpaceu i Facebooku', rekli su iz kalifornijskog zatvora.

'Suradnja pripadnika snaga reda i Facebooka pomoći će nam da zaštitimo zajednicu i izbjegnemo buduće potencijalne žrtve', rekao je voditelj kalifornijskog zatvorskog odjela.

Profili zatvorenika neće biti ukinuti u dva slučaja – ukoliko je u određenoj državi dopušteno korištenje interneta iz zatvora ili ako je profil otvoren prije odlaska na odsluženje kazne.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još