Svijet AAA

Francuska zadržala kreditni rejting

Francusko-američka agencija za kreditni rejting Fitch potvrdila je u srijedu da Francuska ima ocjenu AAA te da je njezina perspektiva stabilna, dok su glasine o snižavanju ocjene njezina rejtinga rušile cijene dionica na pariškoj burzi

'Nema ništa nova, ocjena Francuske nije se promijenila i danas je trostruki i stabilni A', rekla je glasnogovornica agencije. Indeks CAC 40 na pariškoj burzi pao je u srijedu poslijepodne 4,30 posto zbog glasina o snižavanju ocjene Francuske, što je vlada demantirala.

Francusko ministarstvo financija u srijedu je službeno demantiralo glasine da je jedna rejtinška agencija snizila ocjenu francuskog duga, što je uzrokovalo novi pad na svim svjetskim burzama.

'Te su glasine potpuno neutemeljene i tri agencije, Standard's and Poor, Fitch i Moody's potvrdile su da nema rizika od snižavanja ocjene', doznaje se od okružja ministra financija Francoisa Baroina.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy prekinuo je u srijedu ljetni odmor kako bi predsjedao kriznom sjednicom o gospodarstvu i obećao je da će 24. kolovoza donijeti mjere za smanjenje javnog deficita koje se smatraju nužnim da bi Francuska mogla zadržati svoju ocjenu 'AAA'. 'Obveza smanjenja javnog deficita je neupitna i bit će ispunjena bez obzira na razvoj gospodarske situacije', rekao je Sarkozy u priopćenju.

'Konačne odluke donijet će se 24. kolovoza na susretu koji će predsjednik održati s premijerom, ministrom gospodarstva Francoisom Baroinom i ministricom za proračun Valerie Pecresse', dodaje Elizejska palača.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još