ODLAZAK KATARINE KRESAL

Ministrica unutarnjih poslova Slovenija dala ostavku

10.08.2011 u 19:50

Bionic
Reading

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal u srijedu je dala neopozivu ostavku na svoj položaj, nakon što je vladino protukorupcijsko povjerenstvo u svom izvješću navelo da postoje 'elementi korupcije' u poslu što ga je sklopilo njezino ministarstvo

Riječ je o poslu kojim je ministarstvo unutarnjih poslova od jednog privatnog poduzetnika uzelo u najam prostorije za rad Nacionalnog istražnog ureda (NPU), policijskog odjela za progon težih oblika gospodarskog i drugog kriminala.


'Zbog sumnje u korupciju iz tog izvješća s današnjim danom podnosim neopozivu ostavku na položaj ministrice unutarnjih poslova', rekla je Kresal na kraćoj konferenciji za novinare u Ljubljani. Istaknula je da neopozivu ostavku daje zato što poštuje autoritet institucija pravne države, iako se ne slaže s ocjenom povjerenstva.

Svi postupci vođeni prije sklapanja sporazuma po kojemu je ministarstvo uzelo u najam zgradu koji je kreditom Hypo banke sagradio poduzetnik Jurij Pogačar, inače poznanik ministrice, vođeni su zakonito i u dobroj vjeri i za njima je stajala cijela ekipa u ministarstvu unutarnjih poslova, dodala je.

Kresal je ostavku predsjedniku vlade Borutu Pahoru ponudila već u utorak, nakon što je sumnje u korektnost toga posla u svom izvješću navela državna revizija, ali je ponuđenu ostavku Pahor tada odbio.

Tridesetosmogodišnja diplomirana pravnica u politiku je ušla 2008. godine iz odvjetničkih krugova, preuzevši mjesto predsjednice Liberalno-demokratske stranke (LDS) nakon lošeg uspjeha te stranke na tadašnjim parlamentarnim izborima, a do tada je u političkim krugovima bila gotovo nepoznata. Njezin ulazak u politiku često se povezivao s utjecajnim i bogatim ljubljanskim advokatom Mirom Senicom čija je partnerica.

Desna oporba u protekle tri godine više je puta tražila njezinu ostavku, navodeći kao jedan od glavnih razloga njezine 'klijentelističke veze' u politici i gospodarstvu preko Senice. Kresal je u srijedu izjavila da i dalje ostaje predsjednicom LDS-a, ali će tražiti da stranka glasuje o povjerenju, odnosno želi li je i dalje imati za predsjednicu.

Odlazak Katarine Kresal, koja je zadnjih mjeseci u vladi bila glavni koalicijski partner Socijalnim demokratima (SD) Boruta Pahora čija se manjinska vlada suočava s velikim padom popularnosti i opasnošću prijevremenih izbora krajem ove godine, dodatni je udarac za Pahora.