DUGGAN NIJE PUCAO NA POLICIJU

Troje mrtvih u divljačkom pohodu na Birmingham

10.08.2011 u 15:09

Bionic
Reading

Mark Duggan, 29-godišnji otac četvero djece, čije je ubojstvo u Londonu potaknulo val nasilja na ulicama širom Velike Britanije, nije pucao na policajce prije nego što su ga ustrijelili, potvrdila je neovisna Komisija za pritužbe na rad policije (IPCC)

U međuvremenu, neredi su kulminirali sinoćnjim ubojstvom trojice muškaraca azijskog porijekla u Birminghamu. Oni su pregaženi automobilom dok su u svojoj četvrti, zajedno sa susjedima, čuvali trgovine od nasilnika. U međuvremenu, uhićena je osoba osumnjičena za njihovu smrt.

Ubijeni su Haroon Jahan (21), Shazad Ali (30) i Abdul Nasir (31). Haroonov rođak Ali Hussain uvjeren je da je trostruko ubojstvo počinjeno zbog rasne diskriminacije.

'Ubijeni su u rasističkom napadu i to je jedini način kako se to može opisati. Njih trojica bila su vani s ostalima, štiteći susjedstvo od razbojnika. Bilo ih je četrdesetak, nisu bili naoružani niti su se ponašali nasilno. Samo su čuvali lokalne trgovine od nasilnika. Azijci ovdje naporno rade i uvijek nastoje držati trgovine otvorenima', rekao je Hussain.

Također u Birminghamu, 15-godišnji učenik Iftikhar Ahmed spasio je život majci, koju su nasilnici pretukli dok se vraćala kući iz knjižnice. Dječak je uspio prenijeti ozlijeđenu majku kroz hordu huligana, naoružanih bejzbol palicama. 'Zahvalna sam svom sinu. On je tako hrabar. Spasio mi je život. On je istinski heroj', rekla je Rashidam prenosi britanski Telegraph.

Mark Duggan
Istraga Dugganove smrti

Objavljujući inicijalne rezultate balističkih testova, komisija je ustvrdila da je policajac ispalio dva metka te da je metak zaglavljen u policijskom radiju ispaljen iz policijskog pištolja. Prema teorijama koje nije potvrdio IPCC, metak se prethodno odbio o nešto ili je prošao kroz prostrijelnu ranu u Dugganovom tijelu.

Mark Duggan ubijen je prošlog četvrtka u Tottenhamu na sjeveru Londona, nakon što su naoružani pripadnici Scotland Yardove jedinice Operation Trident, specijalizirane za kriminalna djela crnačke zajednice, zaustavili taksi u kojemu se vozio. Komisija tvrdi da je Duggan imao napunjeni pištolj, ali nema dokaza da je iz tog oružja pucano. Testiranja se nastavljaju.

Policajac koji je nasmrt ustrijelio Duggana udaljen je s dojučerašnje dužnosti, što je standardna procedura u policiji dok istraga traje.

Policajci su zaustavili taksi Toyota Estima u Ferry Laneu, u blizini stanice podzemne željeznice Tottenham Hale, s namjerom uhićenja Duggana. Ubijen je jednim metkom ispaljenim u prsa, dok ga je drugi metak pogodio u desnu nadlakticu. Proglašen je mrtvim na licu mjesta u 18.41 sati.

U priopćenju IPCC-a stoji da je metak u radiju bio tzv. pancirni metak, istovjetan mecima iz policijske strojnice Heckler & Koch MP5.

Pištolj BBM Bruni, pronađen na mjestu ubojstva, ne pripada policiji i predmet je daljnje forenzičke istrage.

Policajac čiji je radio pogođen odvezen je u bolnicu Homerton, gdje je pregledan i iste večeri otpušten. Vozač taksija nije ozlijeđen, ali je potresen onim što je vidio, priopćila je komisija. Njegov iskaz, kao i iskaz policajaca, također se provjerava.

Saslušanje tek u prosincu

Istraga Dugganove smrti otvorena je na istražnom sudu u sjevernomLondonu u utorak. Sudac Andrew Walker odgodio je iduće saslušanje na 12.prosinca i izrazio sućut obitelji Duggan. 'Ovo je tek prva faza uprocesu. Izražavam najdublju sućut obitelji, čiji će članovi takođersudjelovati u našoj istrazi', rekao je Walker. Steve Kavanagh izScotland Yarda ispričao se obitelji Duggan zbog nedostatka informacija,rekavši da su i policija i IPCC u tom pogledu trebali odraditi boljiposao.

IPCC pregledava snimke uličnih kamera, kao i kamera iz autobusa koji su prolazili uz mjesto događaja.

'Naši istražitelji proučit će radi snimke policije i hitne medicinske službe, uključujući i pozive na broj 999, s namjerom otkrivanja novih svjedoka. Također, proučit ćemo obavještajne materijale koji su doveli do planiranje ove operacije', priopćila je komisija.

Rachel Cerfontyne, povjerenica IPCC-a, reagirala je na upite građana koji zahtijevaju dodatne informacije o ovom slučaju. 'Zabrinutost javnosti zbog tobožnjeg nedostatka informacija treba promatrati u kontekstu toga da sam ja spremna podijeliti informacije tek nakon što ih potvrde neovisni izvori i nakon što osobe koje su neposredno uključene u ovaj slučaj – uključujući obitelj Duggan i općinske čelnike – budu u potpunosti upoznate s podacima', rekla je Cerfontyne.

Tko je bio Mark Duggan?

Nakon prvih prosvjeda, u britanskim medijima pojavila se informacija da je Duggan bio diler crack kokaina i član bande Star Gang, upletene u drogu i nasilje. Neki stanovnici Broadwater Farma, gdje je Mark Duggan odrastao, rekli su Daily Mailu da je prodavao crack kokain i obično bio naoružan. Nadimak mu je bio Starrish Mark, što ga vjerojatno povezuje s kriminalnom skupinom sjevernog Londona koju uglavnom čine doseljenici s Jamajke.

Duggan je bio redoviti korisnik taksi službe. Upravitelj jedne agencije rekao je da je Duggan koristio njihove usluge dva do tri puta tjedno, na relaciji do Walthamstowa i Edmontona.

Sa zaručnicom Semonom Wilson bio je u vezi 12 godina, a zajedno imaju troje djece – sinove od 10 i sedam godina te malenu djevojčicu. Četvrto dijete Dugganovo dijete plod je veze s neimenovanom djevojkom.

'Mark je bio dobar otac. Jako je volio svoju djecu', rekla je Semone Wilson, studentica na Sveučilištu Middlesex.

'Razgovarala sam s njim oko 17 sati u četvrtak i pitao me hoću li skuhati večeru. Rekla sam da hoću. Oko 18 sati poslao mi je poruku preko BlackBerryja da ga slijede policajci', ispričala je Semone, kojoj je to bio posljednji kontakt s Markom.

Do 18.15 bio je mrta: 'Stalno sam ga zvala, ali nije odgovarao. Nisam znala što se dogodilo.' Nešto kasnije, nazvao je Markov brat Marlon.

'Marlon me nazvao i rekao mi što se dogodilo. Nisam vjerovala. I dalje sam zvala Marka, a onda su svi počeli zvati mene. Tada sam pomislila da to mora biti točno jer mi se Mark još uvijek nije javljao', rekla je Semone, koja je potvrdila da je Mark bio poznat policiji. Tvrdi, međutim, da Mark nije nosio oružje upravo zato što je htio izbjeći zatvor, a čak i da jest imao pištolj, zasigurno ne bi pucao, već bi nastojao pobjeći od oružanog sukoba.

Djeci još uvijek nije rekla za očevu smrt jer nema odgovore kojima bi objasnila ono što ga je stiglo.