Svijet SNIJEG ZAMEO BIRALIŠTA

Pohvale predsjedničkim izborima u Makedoniji

Većina glasačkih ureda zatvorena je u nedjelju u Makedoniji u 19 sati u prvom krugu predsjedničkih izbora koji je protekao bez incidenata i 'većih nepravilnosti', objavilo je izborno povjerenstvo

ZAGREB/SKOPLJE - "Izbori su se odvijali u pozitivnom ozračju bez incidenata i većih nepravilnosti", kazao je novinarima predsjednik izbornog povjerenstva Aleksandar Novkovski.

Većina biračkih ureda zatvorena je u 19 sati, ali nekoliko desetaka ostat će otvoreno i duže da birači mogu glasovati, jer je početak glasovanja odgođen zbog velikih snježnih padavina", istaknuo je glasnogovornik izbornog povjerenstva Zoran Tanevski, kako je prenio AFP.

Sto trideset četiri glasačka ureda nisu mogla otvoriti vrata zbog snijega koji je obilno padao nad zemljom zadnjih dana, što predstavlja 12.596 birača, to jest manje od jedan posto biračkog tijela, kazao je Novkovski.

Izaslanik Europske unije u Skoplju Erwan Fouere pohvalio je demokratsko ozračje na izborima. "Izbori su održani u mirnom ozračju i zato možemo pohvaliti članove izbornih povjerenstava i građane ove zemlje koji su unatoč lošem vremenu izišli na izbore", rekao je Fouere.

Fouere je, kako prenosi Reuters, rekao da će Organizacija za europsku sigurnost i suradnju, čiji su promatrači nadzirali izbore, u ponedjeljak podnijeti izvješće.

Međunarodna zajednica upozorila je Makedoniju da bi, ne budu li izbori pošteni i mirni, mogla izgubiti priliku da počne pregovore o članstvu u Europskoj uniji i NATO-u.

Na predsjedničkim izborima natjecalo se sedmero kandidata. U anketama uoči izbora vodio je kandidat vladajuće stranke VMRO-DPMNE Đorđe Ivanov s oko 25 posto glasova, dok su iza njega bili kandidat prošle godine osnovane Nove demokracije Imer Selmani s 14 posto, Ljubomir Frčkovski iz Socijaldemoratskog saveza (SDSM) s 12 posto glasova te Agron Budžaku iz albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) oko devet posto. Ostali kandidati, uključujući i bivšeg ministra unutarnjih poslova Ljubu Boškovskog na anketama su imali manje od pet posto potpore.

Istovremeno s predsjedničkim održali su se i lokalni izbori na kojima su građani birali 85 gradonačelnika i 1200 predstavnika u općinskim vijećima.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još