DODIKOV PRIJEDLOG

Hrvat na čelu vijeća ministara BiH, Srbima diplomacija

09.08.2011 u 18:17

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u utorak kako se novo vijeće ministara Bosne i Hercegovine može uspostaviti jedino pod uvjetom da njegov predsjedatelj bude Hrvat kojega će kandidirati stranke što su na listopadskim izborima 2010. dobile najveće povjerenje hrvatskog naroda u BiH ali i pod uvjetom da novi ministar vanjskih poslova BiH bude Srbin iz RS

'Stranke koje imaju kapacitet predstavljanja (hrvatskog) naroda moraju dobiti još dva ministarska mjesta', kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, dodajući kako za Srbe uz vanjske poslove traži još tri ministarstva o kojima se 'može pregovarati'.

'Kada se dogovorimo o tome možemo formirati vijeće ministara', izjavio je Dodik. Dodao je kako je unatoč pesimizmu oko mogućeg dogovora pripravan sudjelovati u nastavku pregovora o uspostavi vlasti na državnoj razini.

Dodik je istodobno odbacio svaku mogućnost povećanja proračuna države BiH, ustvrdivši kako se za tijela vlasti na državnoj razini 'ionako troši previše'. Šest ključnih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini već devet mjeseci bez rezultata pregovara o uspostavi nove parlamentarne većine odnosno izvršne vlasti na državnoj razini.

Lokalni mediji u BiH navode kako su predsjednici Socijaldemokratske partije BiH (SDP) i HDZ BiH Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović u tajnosti postigli načelni dogovor da novi predsjedatelj vijeća ministara bude kandidat kojega predloži HDZ BiH.

SDP međutim inzistira da mu za taj ustupak pripadne pozicija šefa bosanskohercegovačke diplomacije no to odlučno odbija Dodik što razgovore o uspostavi nove vlasti i dalje drži blokiranima.