SLUČAJ TIMOŠENKO

Ukrajinske vlasti odbacuju europske kritike

09.08.2011 u 15:29

Bionic
Reading

Stranka ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča i ukrajinska diplomacija branili su u utorak zatvaranje oporbene čelnice Julije Timošenko, koje je izazvalo val negodovanja u svijetu, ocijenivši da europske zemlje ne bi trebale osuđivati Ukrajinu zbog tog slučaja

U priopćenju Stranka regija pita europske političare, zabrinute uhićenjem Timošenko, što bi učinili sudovi njihovih zemalja kada bi optužena osoba prijetila sucu i svjedocima i pokazivala nedostatak poštivanja suda.

Ta stranka je upozoravala i na pokušaje da se Juliju Timošenko predstavi kao kritičarku korupcije i braniteljicu demokracije.

'Kakva je to zaštita demokracije ako su odredbe plinskog ugovora zaključenog s Moskvom bile tajne', naglašava Stanka regija.

Istim tonom se oglasilo i ministarstvo vanjskih poslova koje je ukazalo na pokušaje pristaša Julije Timošenko da ucijene Ukrajinu da neće biti približavanja EU-u dok se ne završi afera oko njezina pritvaranja, rekao je njegov glasnogovornik Oleg Vološin

Europski diplomati su ocijenili da sporazum o pridruživanju s Europskom unijom, koji se Kijev nada zaključiti 2011, ovisi o ishodu procesa protiv oporbene čelnice.

Tužiteljstvo optužuje bivšu premijerku za nezakonito prisiljavanje državne energetske tvrtke Naftogaz da potpiše ugovor s Rusijom 2009. o opskrbi plinom, što je Ukrajini nanijelo gubitke u iznosu od 130 milijuna eura.

Timošenko je nazivala suca marionetom predsjednika Viktora Janukoviča, njezinog političkog protivnika.