EKSPLOZIVNA NAPRAVA

Optužnica za terorizam zbog napada na zastupnike HDZ-a BiH

09.08.2011 u 15:16

Bionic
Reading

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podignulo je optužnicu za terorizam protiv tri bosanskohercegovačka državljana koji su ranije uhićeni zbog sumnje da su postavili eksplozivnu napravu u automobil dvojice zastupnika HDZ-a BiH u Parlamentu Federacije BiH, odnosno u skupštini Zeničko-dobojske županije, priopćeno je u utorak iz sjedišta tužiteljstva u Sarajevu

Optužnica je podignuta protiv Zijada Derviševića (51) i Amela Sefera (37) iz Travnika te Saše Bonića (24) iz Zenice.

Tužiteljstvo BiH tereti ih da su u travnju ove godine isplanirali teroristički čin, odnosno podmetanje eksplozivne naprave pod vozilo Pere Mamića, zastupnika HDZ-a BiH u skupštini Zeničko-dobojske županije.

Miniranje Mamićeva automobila naručio je Dervišević, koji je za to i platio Seferu, a on je pak s Bonićem podmetnuo eksploziv, odnosno protupješačku nagaznu minu u Mamićev automobil parkiran ispred sjedišta županijske vlade u Zenici.

Eksplozivna naprava podešena je tako da se aktivira u vrijeme kad se u vozilu nalaze Mamić te zastupnik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ivo Tadić.

Naprava je i eksplodirala prouzročivši štetu na automobilu, no Tadić i Mamić ostali su neozlijeđeni.

Tužiteljstvo BiH ocijenilo je da su optuženi tim terorističkim činom kanili 'ozbiljno zastrašiti pučanstvo, narušiti i uništiti temeljne političke i društvene strukture BiH sprečavanjem uspostave tijela vlasti u FBiH, kao i utjecati na uspostavu vlasti u FBiH i BiH nakon izbora provedenih u listopadu 2010. godine'.

Zijada Derviševića tereti se da je počinio kazneno djelo financiranja terorističkih aktivnosti, dok se Amela Sefera i Sašu Bonića tereti za terorizam i nedopušteno držanje oružja i eksploziva.