OBJEKTIVNA ODGOVORNOST

Slovenska ministrica Kresal nudi ostavku

09.08.2011 u 15:07

Bionic
Reading

Slovenska ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal u utorak je ponudila ostavku na svoj položaj, nakon objavljenog nalaza državne revizije da postupak kojim je odobrila sklapanje ugovora o najmu prostorija u kojima djeluje Nacionalni istražni ured (NPU), odjel policije za borbu protiv gospodarskog kriminala, nije bio izveden po pravilima i da bi ga zato trebalo ponoviti

Ministrica je u priopćenju za javnost navela da se na taj korak odlučila po načelu objektivne odgovornosti, poštujući odluku državne revizije kao nezavisnog organa iako se s njome ne slaže jer smatra da je postupak unajmljivanja prostorija u zgradi koju je sagradio privatni investitor bio izveden korektno.

Vjeruje se da premijer Borut Pahor neće prihvatiti ponuđenu ostavku, tim prije što je opstanak njegove vlade u velikoj mjeri ovisan o Liberalnim demokratima (LDS), stranci čija je predsjednica Katarina Kresal.

Nakon što su vladajuću koaliciju ove godine napustile Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i liberalna stranka Zares, koalicijska vlada u kojoj su Pahorovi Socijalni demokrati (SD) i LDS Katarine Kresal ima manjinsku potporu od 33 zastupnika u parlamentu sa 90 zastupničkih mjesta.

Oporba desnog centra zbog oslabljene vlade i učinaka ekonomske krize ove je godine više puta zatražila održavanje prijevremenih izbora, ne čekajući istek mandata sadašnje vlade iduće godine. Vjeruje se da će za ostanak sadašnje manjinske vlade biti presudno glasovanje o rebalansu državnog proračuna u rujnu, nakon isteka parlamentarne stanke.