IZVANREDNO STANJE

Preminula prva žrtva nereda u Londonu

09.08.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Dvadesetšestogodišnji muškarac koji je pronađen ranjen u svom automobilu u Croydonu u južnom Londonu preminuo je, objavila je u utorak policija. Radi se o prvoj žrtvi nereda koji su počeli tijekom vikenda u Londonu te su se u međuvremenu proširili i na druge britanske gradove

Žrtva čije ime nije objavljeno pronađena je u ponedjeljak navečer pogođena hicem iz vatrenog oružja i 'hospitalizirana je u teškom stanju'.

Cameron zaprijetio huliganima

Britanski premijer David Cameron prekinuo je ljetovanje u Italiji i vratio se u London zbog rastućeg uličnog nasilja. Pred sjedištem vlade obratio se javnosti i uputio prijeteću poruku razbojnicima, koji već tri dana pljačkaju, pale i uništavaju po gradovima diljem Velike Britanije.

'Ovo je čisti kriminal s kojim se moramo obračunati i koji moramo poraziti', rekao je Cameron u kratkom obraćanju javnosti, nakon što je predsjedao sastankom Cobre, kriznog vladinog stožera, koji osmišljava strategiju prevencije novih nemira i pokušava utvrditi razloge izbijanja i širenja uličnog nasilja.

Od subote navečer, kada su se mirni prosvjedi zbog policijskog ubojstva jednog osumnjičenika prometnuli u nasilje u sjevernom dijelu Londona, kaos se proširio na ostale dijelove prijestolnice i britanske gradove, pa su nemiri zabilježeni u Bristolu, Birminghamu, Nottinghamu i Liverpoolu. Uhićeno je oko 450 osoba, od čega je 69 zaradilo prijavu.

Premijer je izjavio da su prizori nasilja u Londonu i drugim britanskim gradovima 'odvratne scene'. Pohvalio je hrabrost policije, no istaknuo je da je očito da su potrebne dodatne policijske snage koje trebaju provesti 'žešću akciju'. Rekao je da su policajci pozvani natrag na dužnost s godišnjih odmora te da će večeras ulicama Londona patrolirati 16.000 policajaca.

Obećao je da su policija i vlada 'na strani građana koji poštuju zakone i koji su užasnuti onim što su vidjeli u vlastitim zajednicama'.

Cameron se direktno obratio nasilnicima, poručujući im da će ih stići zaslužena kazna.

'Osjetit ćete punu snagu zakona. Ako ste dovoljno stari da počinite ove zločine, dovoljno ste stari da se suočite s kaznom. Ne uništavate samo živote drugih i svoje zajednice - uništavate i vlastite živote također', rekao je Cameron.

Britanski premijer najavio je da će se u četvrtak održati izvanredna sjednica parlamenta, kako bi zajedno osudili ove zločine i izgradili svoje zajednice.

Cameron se našao pod rastućim pritiskom da učini više za siromašne dijelove Londona i oštrim kritikama jer se dosad odupirao pozivima da proračunski deficit reže sporije kako bi smanjio negativan utjecaj na sadržaje za mlade.

Pougljeni London pod krhotinama stakla

U dijelovima Londona počelo je veliko čišćenje ulica od razbijenoga stakla, cigli, boca i spaljenih zgrada, nakon što je policija preuzela kontrolu nad pogođenim četvrtima.

Političari i policija krive kriminalce i huligane za najgore nemire u Velikoj Britaniji u posljednjih nekoliko desetljeća.

No, stanovnici i neki komentatori pripisuju ih lokalnim napetostima i nezadovoljstvu gospodarskim prilikama u gradovima u kojima je sve izraženiji jaz između bogatih i siromašnih.

'Nemamo posla, nemamo novca. Čujemo da neki ljudi dobivaju sve besplatno, zašto ne i mi?', upitao je E-Nan, mladić s bejzbol kapom na glavi u Hackneyu, multietničkoj četvrti istočnog Londona koja je bila poprištem najvećih nereda.

Nasilje je izbilo uslijed rastućeg nezadovoljstva u Velikoj Britaniji koja pokušava postići rast gospodarstva dok vlada poduzima oštre rezove javne potrošnje i diže poreze, kako bi se smanjio proračunski manjak od deset posto GDP-a.

Nemiri bacaju i ružnu sliku na London, samo godinu dana uoči početka Olimpijskih igara 2012. koje bi prema organizatorima trebale pokazati dinamičan, napredan i kozmopolitski grad.

Vatrogasci kažu da u jednome trenutku nisu imali dovoljno vozila kako bi ugasili sve požare, a policija je zatražila pojačanje od 1,700 policajaca kako bi se mogla nositi s mobilnim skupinama huligana.