Svijet NAGLI ZAOKRET

Arapi oštro osudili sirijski režim

  • Autor: P.S.
  • 9.8.2011 11:43:47
  • 9.8.2011 11:23:17

Nakon mjeseci šutnje, saudijski monarh i najmoćniji vladar u regiji, kralj Abdulah, oštro je osudio sirijski režim. Njegovoj kritici ubrzo su se pridružili i Bahrein i Kuvajt te Turska

'Sirija treba razmišljati mudro prije nego što bude prekasno te usvojiti reforme koje nisu samo obećanja, već stvarne reforme', rekao je saudijski monarh.

'Budućnost Sirije ima dvije opcije: poslušati razum i provesti reforme, ili se, ne daj, Bože, uvući u još veći kaos', rekao je kralj Abdulah.

'Nitko ne može prihvatiti krvoproliće u Siriji. Vojna operacija mora biti prekinuta', rekao je šeik Muhammed Al-Sabah, kuvajtski ministar vanjskih poslova.

'Ovo je neprihvatljivo. Represija, nasilje, uhićenja i zastrašivanja predstavljaju neprihvatljivu ljudsku tragediju', navodi se u priopćenju velikog imama, šeika Ahmeda el-Tayeba.

Europska unija je također najavila da će proširiti sankcije protiv pojedinaca u Asadovom režimu, dok je Njemačka zaprijetila da će proglasiti da je sirijski predsjednik izgubio legitimitet vladavine.

Zabrinutost zbog sve većeg broja prosvjednika koji posežu za oružjem potaknula je Arapsku ligu, koja je prethodno bila podijeljena oko toga kako odgovoriti na sirijsku krizu, na 'neposredno' zaustavljanje vojne akcije protiv prosvjednika.

Nagli zaokret u arapskoj politici predstavlja nadu da će arapske zemlje uspjeti tamo gdje zapadna diplomacija nije.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još