MEDVJEĐA USLUGA?

Francuska osporava degradaciju američkog kreditnog rejtinga

08.08.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Pariz je odlučio ne ostati dužan Standard & Poor'su. Ako su degradirali američki kreditni rejting po prvi put u povijesti, onda su u Elizejskoj palači degradirali njihovu procjenu. Radi se o tek jednoj od agencija, izjavio je ministar vanjskih poslova Francios Baroin

Standard & Poor's je snizio kvalitetu američkog duga s AAA na AA+ i stropoštao svjetske burzovne indekse, posebice one u Aziji. U jednom danu investitori su izgubili 2,5 trilijuna dolara. Nije da je od velike pomoći, ali francuski ministar vanjskih poslova Francois Baroin otvoreno je posumnjao u točnost S&P-ove procjene, prenosi Wall Street Journal. 'Francuska ima potpuno povjerenje u američku ekonomiju', izjavio je ministar.

'Riječ je o tek jednoj agenciji među tri najveće, tek o jednom pogledu na financijsku stvarnost SAD-a. Naglašavam da su Moody's i Fitch (druga dva ocjenjivačka giganta) potvrdili rejting AAA', rekao je Baroin za RTL-ov radio.

Francuska nije u najzahvalnijoj situaciji procjenjivati i podržavati kvalitetu tuđih dugova. Naime, premda sama još uvijek uživa kreditni status AAA, analitičari MMF-a su najavili da to uskoro možda neće biti tako. Najviše stoga što je zemlja izuzetno izložena na kiksavim europskim tržištima, a francuski dug i deficit ruše sve rekorde. Potonji se procjenjuje na 5,7 posto, s namjerom snižavanja na tri do 2013. Omjer duga naprema BDP-u sljedeće godine doseći će vrhunac od 86,9 posto.

Bez obzira na to, Baroin se postavio odlučno: 'Imamo potpuno povjerenje u američku ekonomiju i njezine temelje. Ono neće biti uzdrmano srozavanjem kreditnog rejtinga u jednoj agenciji.'

Nije sam u preispitivanju S&P-jeve ocjene. Već je predstavnik američke državne riznice izjavio da je sporna agencija pogriješila u analizi za dva trilijuna dolara, no malo to sada vrijedi. Činjenica je da politički remi republikanaca i demokrata, od kojih ni prvi ni drugi neće popustiti u strategiji za smanjenje deficita (prvi to žele kresanjem socijalnih programa, drugi većim porezima), sugerira dug period stagnacije.