Svijet NOVI VERBALNI SUKOB

Tadić prozvao Kosor zbog 'veličanja ratnih zločinaca'

Srbijanski predsjednik Boris Tadić u nedjelju je najoštrije osudio izjavu hrvatske premijerke Jadranke Kosor na proslavi Oluje, kojom je ona pozdravila hrvatske generale koji se nalaze u Haagu, Antu Gotovinu i Mladena Markača, stoji na web stranici srbijanskog šefa država

‘Nikakve predizborne kampanje i borbe za vlast ne smiju imati za cilj veličanje onih koji su počinili ratne zločine’, rekao je Tadić u priopćenju koje je objavila njegova služba za odnose s javnošću. ‘To je vrlo neodgovorna politika’, stoji u priopćenju.

Tadić je ponovo rekao ‘da je vojna akcija 'Oluja' dovela do stradanja nevinih žrtava i egzodusa više od 200.000 Srba iz Krajine’, dodajući kako smatra da je ‘vrlo važno što se svi optuženi za ratne zločine, uključujući i hrvatske generale koji su prvostupanjski osuđeni, nalaze u Den Haagu’.

‘Izjava premijerke Kosor ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa naših zemalja koje pokušavaju svoju suradnju podići na višu razinu poslije teških sukoba koji su se dogodili 90-tih na prostoru bivše Jugoslavije i koji su za sobom ostavili veliki broj stradalih, nestalih i protjeranih sa svojih ognjišta’, dodao je Tadić.

Na središnjoj svečanosti obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluje u Kninu premijerka Kosor je rekla kako ‘bez Oluje i bez zapovjednika koji su je vodili mi danas ne bismo bili ovdje, ne bismo imali što slaviti i ne bismo imali na što biti ponosni’. Upućujući pozdrave hrvatskim braniteljima i generalima premijerka je posebno pozdravila generale Antu Gotovinu i Mladena Markača

Haški sud nepravomoćno je osudio Gotovinu i Markača na 24 odnosno 18 godina zatvora.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još