DESETNIK CHARLES GRANER

Organizator mučenja u Abu Graibu pušten na slobodu

07.08.2011 u 18:54

Bionic
Reading

Američki desetnik Charles Graner, koji je zbog zlostavljanja osumnjičenih iračkih pobunjenika u bagdadskom zatvoru Abu Graibu 2004. i njihova fotografiranja osuđen na izdržavanje desetogodišnje kazne zatvora, pušten je na slobodu nakon izdržanih šest i pol godina zatvora, izvijestili su u nedjelju službeni američki izvori

Graner (42) je kaznu izdržavao u vojnom zatvoru Fort Leavenworth u Kansasu. Bio je vođa skupine od šest stražara koji su u Abu Graibu zlostavljali osumnjičene iračke pobunjenike i poslije to fotografirali.

Glasnogovornica američke vojske Rebecca Steed za javnost je izjavila kako je Garner oslobođen ranije zbog dobrog vladanja i sudjelovanja u raznim radnim aktivnostima. Također je izvijestila kako je Garner pušten na uvjetnu slobodu te da će biti pod nadzorom do prosinca 2014., kada mu ističe cjelokupna kazna.

Na fotografijama objavljenim 2004. uz Garnera se pojavljuje i njegova tadašnja zaručnica Lynndie England, također poznata po svojim prljavim igrama sa zatvorenicima. Ona je dobila trogodišnju zatvorsku kaznu.

Šest je članova jedinice vojne policije 2004. optuženo za zlostavljanje, pošto su se pojavile fotografije na kojima se vidjelo kako vojnici poziraju iza golih zatvorenika nagomilanih u obliku piramide ili držanih na uzici. Objavljene fotografije pogoršale su međunarodnu sliku o SAD-u i potaknule rasprave o tomu predstavljaju li grube tehnike ispitivanja odobrene u Pentagonu mučenje.

Vijest o Granerovu oslobađanju iz zatvora izazvala je ogorčenje stanovnika Bagdada. ‘Zašto su ga pustili na slobodu? Riječ je o zločincu koji je trebao biti kažnjen’, bez obzira na državljanstvo, rekao je za France Presse jedan stanovnika Bagdada. ‘To je nepravedno. Oni koji su počinili takve zločine ne bi smjeli biti tako lako pušteni na slobodu. Zbog svojeg bi zločina trebao biti pogubljen u Abu Graibu’, smatra 41-godišinji zaposlenik u iračkoj vladi Anvar Hamud.