PAKAO U LONDONU

Prosvjednici palili autobuse i policijska vozila

07.08.2011 u 10:22

Bionic
Reading

Skupina prosvjednika najprije se mirno okupila pred policijskom stanicom zbog smrti mladića koji je umro uslijed razmjene vatre s policijom, no prosvjed je eskalirao u nasilje

Paklena noć spustila se nad Tottenham u sjevernom Londonu gdje je skupina prosvjednika napravila kaos nakon što je u četvrtak policija upucala 29-godišnjeg Marka Duggana. Prema izvješću BBC-a, okupljeni prosvednici počeli su na bacati zapaljive bombe na sve što se kreće. Prvi su se na udaru našli policajci, zatim njihovi automobili, a zapaljena je i jedna zgrada, trgovina... Pošteđen nije bio niti kombi BBC-a, a gorio je i jedan autobus na kat.

U neredima je ozlijeđeno osam policajaca koji su prevezen u bolnicu, a najmanje jedan od njih zadobio je ozljede glave.

Iz Londonske hitne pomoći izvijestili su kako su na mjestu događaja zbrinuli deset osoba, a još devet ih je hospitalizirano. Neredi su potrajali do jutra.

Sve je počelo okupljanjem tristotinjak prosvjednika koji su pred policijskom postajom zahtijevali "pravdu". Okupljane je u početku bilo mirno, no prema pričanju svjedoka, u jednom trenutku počele su letjeti boce i razni zapaljivi predmeti što je kulminiralo žestokim napadom na policiju. Prosvjednici su se primali svega pa su tako letjeli i prometni znakovi, kolica za dućan...

Okolnosti smrti M. Duggana još uvijek nisu potpuno razjašnjene. Mladić je preminuo u četvrtak u razmjeni vatre s policijom, a tijekom sukoba ozlijeđen je i jedan policajac. Duggan se navodno bio oglušio na naredbu policajca da stane i tu sve krenulo nizbrdo. Sumnja se da je policajac ozlijeđen prvi, no istraga i dalje pokušava utvrditi sve okolnosti nesreće koja je potpirila vatru između građana sjevernoga Londona i policije.