Svijet RECIPROCITET U ROBNOJ RAZMJENI

KFOR-a, Srbija i Kosovo postigli dogovor

Zapovjednik KFOR-a Erhard Buehler postigao je u petak dogovor s predstavnicima srbijanske vlade kao i predstavnicima kosovske vlade o rješenju krize na sjeveru Kosova, javila je beogradska agencija Beta a potvrdio kosovski premijer Hashim Thaci

Thaci je na izvanrednoj sjednici kosovske vlade rekao da je postignut dogovor vlade Kosova i KFOR-a o stanju na sjeveru te ocijenio kako sporazum ima povijesni značaj i da je najvažniji poslije Deklaracije o neovisnosti Kosova.

Thaci tvrdi da će reciprocitet u robnoj razmjeni Kosova sa Srbijom biti nastavljen, kao i da će dostavljanje humanitarne pomoći iz Srbije na Kosovo biti dozvoljeno nakon što međunarodne organizacije utvrde da postoji potreba za njom, a da će procjene vršiti neovisni organi.

Prištinski mediji objavljuju pojedinosti dogovora vlade u Prištini i KFOR-a po kome će po prvi put u poslednjih 12 godina vlak koji prometuje na liniji Beograd-Mitrovica biti kontroliran, a taj posao povjeren je policiji u saradnji sa europskom misijom EULEX-om. Sve ostale prometnice kontrolirat će KFOR. Svako vozilo bit će detaljno prekontrolirano i svi koji prolaze granične prijelaze bit će detaljno provjereni da li nose oružje, javljaju mediji.

Pojedinosti sporazuma trebale bi biti poznate do kraja dana.

Kriza na Kosovu izbila je pije desetak dana kada su specijalne snage kosovske policije zauzele granične prijelaze Jarinje i Brnjak koje su držali Srbi na sjeveru Kosova kako bi preuzele kontrolu i osigurale provedbu zabrane uvoza robe iz Srbije.

Priština je time odgovorila na blokadu kosovskih kamiona prema Srbiji, no srpsko stanovništvo na sjeveru blokiralo je prometnice. U nasilju je ubijen jedan kosovski policajac, a KFOR je u petak zatvorio oba granična prijelaza.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još