Svijet MUIFA PRIJETI

Zbog tajfuna evakuirano 200.000 ljudi

Kineske vlasti su u petak naredile evakuaciju više od 200.000 stanovnika kojima prijeti tajfun Muifa, jedan od najsnažnijih koji je zadesio regiju posljednjih godina i koji bi trebao stići do istočnih obala Kine u subotu navečer ili nedjelju

Internet stranice i lokalne vlasti pozvale su milijune stanovnika Šangaja i susjednih obalnih pokrajina Jiangsu i Zhejiang da ne izlaze iz kuća.

Jedan dužnosnik meteorološke službe Šangaja je rekao lokalnim medijima da metropola s dvadesetak milijuna stanovnika, neće biti izravno na udaru tajfuna, koji neće proći daleko.

Službena agencija Nova Kina je izvijestila da je 7.000 ribarskih brodova pozvano da se vrate u matične luke.

Zrakoplovna kompanija China Southern Airlines je najavila da je otkazala 140 letova iz i na istok zemlje od subote poslijepodne. Air China je najavila da je otkazala više od 30 letova.

Prolazak tajfuna Muifa će zadesiti i prometovanja brzih vlakova, dva tjedna nakon sudara dva brza vlaka nakon nevremena u kojem je poginulo 40 ljudi i dovedena u pitanje sigurnost tih vlakova.

Tajfun Muifa, po imenu kineskog cvijeta, u petak su pratili vjetrovi koji su puhali do 162 km na sat, uz pljuskovi i te valove od 4,5 metara.

U petak se tajfun Muifa približio japanskom otoku Okinava, na jugu Japana. Tajfun je japanska meteorološka agencija ocijenila "vrlo jakim" i on se kreće brzinom od 10 km na sat u smjeru sjeverozapada prema Kini.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još