TIMOŠENKO IZA REŠETAKA

Bivša ukrajinska premijerka pritvorena

05.08.2011 u 17:34

Bionic
Reading

Sud u Kijevu na kojemu se vodi sudski proces protiv bivše ukrajinske premijerke i članice oporbe Julije Timošenko zbog zloporabe ovlasti, u petak je donio odluku o njezinu pritvaranju

Tužiteljstvo, koje optužuje Timošenko za nezakonito prisiljavanje državne energetske tvrtke Naftogaz da potpiše ugovor s Rusijom 2009. o opskrbi plinom, tvrdilo je kako Timošenko remeti sudski postupak.

Predsjednik suda Rodion Kirejev udovoljio je zahtjevu tužiteljstva koje je tražilo pritvor za Juliju Timošenko zbog uzastopnih kršenja sudskih propisa. Nije rekao koliko će pritvor trajati i prekinuo je suđenje do ponedjeljka.

Odmah po donošenju sudske odluke, Timošenko je zatražila da joj se ne stavljaju lisice dok se nalazi u dvorani za saslušanje, pa su je policajci izveli iz dvorane i potom joj ondje stavili lisice. Simpatizeri Julije Timošenko prisutni u sudskoj dvorani pritom su izvikivali "Sramota!".

"Oni (vlasti) samo pokazuju svoju moć", rekao je novinarima u sudnici odvjetnik bivše premijerke Serhij Vlasenko.

Nedugo prije uhićenja Timošenko, ukrajinski premijer Mikola Azarov svjedočio je protiv bivše premijerke, a njegovo svjedočenje, kako prenosi France presse, nije prethodno bilo najavljeno.

Timošenko je odbacila sve optužbe protiv sebe kao politički motivirane a zapadne vlade su izrazile zabrinutost zbog ovoga procesa.