ŽESTOKI NAPADI

NATO iz zraka udario po Tripoliju

05.08.2011 u 10:32

Bionic
Reading

NATO je u noći na petak žestoko napao Tripoli iz zraka, objavila je libijska državna televizija, a vlada pukovnika Moamera Gadafija osudila je sabotažu naftovoda koji opskrbljuje jedinu rafineriju u zemlji, za koju su optužili pobunjenike

Više snažnih eksplozija potreslo je rano u petak libijsku prijestolnicu koju su nadlijetali zrakoplovi, izvijestio je novinar francuske novinske agencije. Desetak uzastopnih detonacija odjeknulo je gradom oko 1.30 sati po mjesnom vremenu.

Libijska televizija je nešto poslije izvijestila da su civilni i vojni objekti u Helat al-Ferdžanu, u jugoistočnom predgrađu Tripolija, bili meta napada križarskog kolonijalnog agresora.

Pobunjenici su pak sabotirali naftovod u Džeel Nefusi, na jugozapadu prijestolnice, koji opskrbljuje jedinu rafineriju u zemlji koja još radi, rekao je u četvrtak navečer zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Haled Kaim.

'Pobunjenici su zatvorili ventil na naftovodu i zalili ga velikom količinom armiranog betona u Al-Rajaniji', rekao je Kaim na tiskovnoj konferenciji, govoreći o nestašici struje u Tripoliju i okolici.

Po njegovim riječima, cjevovod opskrbljuje rafineriju u Zavijahu, 50 km zapadno od Tripolija, plinom i mazutom koji se zatim koriste za proizvodnju struje.

Kaim je usto kazao da je NATO bombardirao plinsku turbinu na istom području i visokonaponsku trafostanicu u Džefari, jugozapadno od Tripolija.

Ujedno je osudio 'gusarski napad' na tanker u vlasništvu vlade koji je plovio u Tripoli sa 39.000 tona goriva.

Rekao je da se zbog nestašice električne energije kvare lijekovi i hrana te ocijenio da NATO 'želi izazvati humanitarnu krizu u Libiji'.

Tanker Kartagena pristao je u četvrtak oko podneva u luku Bengazi, na istoku Libije, a pobunjenici na brodu rekli su da su ga zarobili u vodama ispred Tripolija.

Tanker dug gotovo 200 m odmah je pristao uz gat za iskrcavanje naftnih proizvoda, nekoliko desetaka metara od drugog libijskog tankera Anvar Afrikije koji su također sredinom ožujka zarobili pobunjenici.

Operacija je protekla 'uz pomoć NATO-a' koji trenutačno ima 17 brodova na Sredozemnome moru kako bi nadzirao primjenu UN-ova embarga na uvoz oružja u Libiju, rekao je pobunjenički časnik koji je sudjelovao u pregledavanju broda, ne navodeći točne okolnosti pregleda.

NATO-ov glasnogovornik u Napulju rekao je pak da je Kartagenu zarobio Sjevernoatlantski savez ali da joj je odobrio nastavak puta u Bengazi, pošto je zapovjednik odgovorio na niz pitanja.

Gubitak ovog tankera je težak udarac za Tripoli dok pitanje goriva postaje presudno s obje strane bojišnice u Libiji gdje se narodna pobuna početa prije šest mjeseci prometnula u oružani sukob.