NOVI SKANDAL U MMF-U

Christine Lagarde pod istragom: prijeti joj pet godina zatvora

04.08.2011 u 17:45

Bionic
Reading

Započela je danas istraga protiv nove direktorice Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Christine Lagarde, osumnjičene da je zloupotrijebila ovlasti dok je bila ministrica gospodarstva tako što je pogodovala francuskom tajkunu Bernardu Tapieu, koji je, kao bivši socijalistički ministar, 2007. prešao u redove Nicolasa Sarkozyja i tako se zahvalio na pomoći u borbi protiv jedne banke koja je pripadala državi

Nasljednica osporavanog Dominiquea Strauss-Kahna, koja se na čelu MMF-a nalazi tek mjesec dana, odbacuje sve optužbe, kao i to da je imala osobni probitak u rečenoj aferi.

Prema novinarskim saznanjima, Lagarde je navodno iskoristila političku moć kada je odobrila isplatu od 285 milijuna eura javnog novca rečenom tajkunu u njegovoj borbi protiv banke Crédit Lyonnais, koja je tada bila u državnom vlasništvu. Tapieu je bio tužio banku tvrdeći da ga je 1993. prevarila i oštetila prodavši neka udjela u Adidasu.

Iako je izgubio parnicu, tajkun se žalio, a nekoliko mjeseci nakon toga ministrica Lagarde je intervenirala i osnovala komisiju koja je presudila u korist Tapiea. Optužba smatra da je tu povrijeđen zakon te se sumnja i u malverzacije odnosno nezakonito bogaćenje.

Suđenje čelnici MMF-a može potrajati godinama. Ukoliko bude osuđena, može dobiti kaznu i do pet godina zatvora te globu od najmanje 75.000 eura.

Množe se glasovi onih koji smatraju da se odmah mora povući s čelnog mjesta MMF-a.