NOVA KOLONIJA NA KARPATIMA

Ukrajina izvlači žive medvjede iz birtija

04.08.2011 u 14:06

Bionic
Reading

Karpati, planinski lanac na kojem su prije stoljeća sedmog obitavali Južni Slaveni, uskoro bi se trebao napučiti medvjedima iz ukrajinskih restorana i birtija. Da, dobro ste pročitali, i nije riječ o gromadnim ukrajinskim cugerima, nego o pravim medvjedima koji u nekim manjim mjestima još uvijek znaju biti korišteni kao živa dekoracija lokalnih gostionica

Inicijativu da se posve dokine stara tradicija pokrenuo je ministar ekologije i prirodnih resursa Nikolaj Zločevski. Zvijeri su izložene torturi pijanih gostiju, a jedna od popularnijih fora im je, piše Kommersant, tjerati medvjede da piju votku. Neki medvjedi čak su se navikli na alkohol i prije puštanja u prirodu treba im liječenje.

Procjenjuje se da uz ukrajinske lokale danas živi oko 80 medvjeda.

Te šumske zvijeri goleme snage još uvijek su rasprostranjene u prirodi na istoku Europe (medvjed je jedan od simbola Rusije), dok su na zapadu – primjerice na Pirinejima – posve iskorijenjeni, pa je Španjolska nedavno kupila nekoliko primjeraka od Slovenije kako bi obnovila njihovu populaciju. Mnogi Rusi i danas smatraju da stranci njihovu zemlju zamišljaju kao mjesto na kojem medvjedi šeću ulicama.

Medvjedi koji plešu i zabavljaju prolaznike bili su čest motiv i na seoskim vašarima ovih prostora, čak i u drugoj polovici 20. stoljeća.

Ukrajinci planiraju do prosinca napraviti u Karpatima ograđeni rezervat Sinevir za medvjede oslobođene iz civilizacije, ali priviknute na nju. Ministar Zločevski bit će vrlo zločest prema vlasnicima medvjeda i planira im oduzimati 'ljubimce' bez puno pitanja – tvrdi da ti vlasnici ionako krše zakon držeći zvijeri u neregularnim uvjetima.

Stručnjaci objašnjavaju da medvjedi moraju živjeti u ograđenom rezervatu (takvi već postoje u Rumunjskoj i Mađarskoj), jer bi se u suprotnom vraćali u sela po hranu – ponekad čak i po votku.

Kommersant piše kako se vlasnici medvjeda čude Zločevskome jer, kako kažu, 'njihovi medvjedi imaju pasoše, papire o cijepljenju i druge neophodne dokumente'.