Svijet NOVA KOLONIJA NA KARPATIMA

Ukrajina izvlači žive medvjede iz birtija

Karpati, planinski lanac na kojem su prije stoljeća sedmog obitavali Južni Slaveni, uskoro bi se trebao napučiti medvjedima iz ukrajinskih restorana i birtija. Da, dobro ste pročitali, i nije riječ o gromadnim ukrajinskim cugerima, nego o pravim medvjedima koji u nekim manjim mjestima još uvijek znaju biti korišteni kao živa dekoracija lokalnih gostionica

Inicijativu da se posve dokine stara tradicija pokrenuo je ministar ekologije i prirodnih resursa Nikolaj Zločevski. Zvijeri su izložene torturi pijanih gostiju, a jedna od popularnijih fora im je, piše Kommersant, tjerati medvjede da piju votku. Neki medvjedi čak su se navikli na alkohol i prije puštanja u prirodu treba im liječenje.

Procjenjuje se da uz ukrajinske lokale danas živi oko 80 medvjeda.

Te šumske zvijeri goleme snage još uvijek su rasprostranjene u prirodi na istoku Europe (medvjed je jedan od simbola Rusije), dok su na zapadu – primjerice na Pirinejima – posve iskorijenjeni, pa je Španjolska nedavno kupila nekoliko primjeraka od Slovenije kako bi obnovila njihovu populaciju. Mnogi Rusi i danas smatraju da stranci njihovu zemlju zamišljaju kao mjesto na kojem medvjedi šeću ulicama.

Medvjedi koji plešu i zabavljaju prolaznike bili su čest motiv i na seoskim vašarima ovih prostora, čak i u drugoj polovici 20. stoljeća.

Ukrajinci planiraju do prosinca napraviti u Karpatima ograđeni rezervat Sinevir za medvjede oslobođene iz civilizacije, ali priviknute na nju. Ministar Zločevski bit će vrlo zločest prema vlasnicima medvjeda i planira im oduzimati 'ljubimce' bez puno pitanja – tvrdi da ti vlasnici ionako krše zakon držeći zvijeri u neregularnim uvjetima.

Stručnjaci objašnjavaju da medvjedi moraju živjeti u ograđenom rezervatu (takvi već postoje u Rumunjskoj i Mađarskoj), jer bi se u suprotnom vraćali u sela po hranu – ponekad čak i po votku.

Kommersant piše kako se vlasnici medvjeda čude Zločevskome jer, kako kažu, 'njihovi medvjedi imaju pasoše, papire o cijepljenju i druge neophodne dokumente'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još