BRISELSKI FORUM

Brok: Hrvatska je u pravu u sporu sa Slovenijom

21.03.2009 u 16:50

Bionic
Reading

U razgovorima između Hrvatske, Slovenije i Europske komisije o okviru unutar kojih bi djelovala stručna skupina za rješenje graničnog prijepora i nastavka hrvatski pristupnih pregovora, proteklih je tjedana postignut napredak, izjavio je u subotu u Bruxellesu povjerenik za proširenje Olli Rehn

BRUXELLES - 'Bilo je napretka u razgovorima proteklih tjedana i mislim da vrijedi nastaviti kako bi se našlo rješenje za granično pitanje i omogućio nastavak hrvatskih pristupnih pregovora', izjavio je Rehn, koji sudjeluje na četvrtom Briselskom forumu što se od petka do nedjelje održava u glavnom belgijskom gradu.

Na skupu se raspravlja o glavnim transatlantskim izazovima - od financijske krize preko klimatskih promjena do budućnosti Bosne i Hercegovine. Na forumu sudjeluju i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer, visoki predstavnik Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana, europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, predsjedatelj Europskog vijeća češki premijer Mirek Topolanek, belgijski premijer Herman Van Rompuy, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov te više članova američkog Kongresa.

Rehn je najavio da će se sljedeći tjedan u Bruxellesu ponovno sastati s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom kako bi nastavili razgovore započete prije dva tjedna o uvjetima i mandatu stručne skupine koju bi trebao predvoditi bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari.

Rehn nije htio ulaziti u pojedinosti dosadašnjih razgovora, ali je izrazio nadu da bi sljedećih tjedana moglo doći do napretka. 'Ne bih ulazio u ovoj fazi ulazio u pojedinosti, vjerujem da možemo nastaviti posao u konstruktivnom duhu i iskreno se nadam da možemo napraviti napredak sljedećih tjedana', rekao je Rehn.

Zastupnik u Europskom parlamentu i ugledni član njemačke vladajuće stranke CDU Elmar Brok izjavio je novinarima da je Hrvatska s pravne točke gledišta potpuno u pravu u hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu,

'Gledajući s čisto pravnog gledišta, Hrvatska je u pravu, tako kažu stručnjaci', rekao je Brok dodajući da je potrebno pronaći kompromis kako bi se mogli nastaviti hrvatski pristupni pregovori.

On je dodao da razumije da Slovenija treba imati jamstva za slobodan prolazak brodova prema koparskoj luci, ali je istaknuo da je potrebno imati više vjere u EU, jer se nikada u 60 godina europskog ujedinjavanja nije dogodilo da brodovi iz jedne zemlje zaustavljaju brodove iz druge zemlje. Brok je upozorio i na populizam u Sloveniji, 'koji može bitno otežati potragu za rješenjem problema'.

Na tvrdnje slovenskih novinara da nije prvi put da neka zemlja zaustavlja drugu na putu u EU, spominjući slučaj od prije četrdesetak godina, kada je tadašnji francuski predsjednik Charles de Gaulle spriječio ulazak Velike Britanije, Brok je rekao da te situacije nisu usporedive.

'To nije usporedivo. Britanija nije zaustavljena zbog bilateralnog problema. Britanija ni onda, a ni danas nije htjela da Europska unija bude politička unija, što je Francuska uvijek tražila', rekao je Brok.

Na Briselskom forumu sudjeluje i predsjednica Kluba zastupnika HNS-a Vesna Pusić, koja je i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pristupnih pregovora.

Ona je imala niz razgovara, između ostalih i sa slovenskim ministrom vanjskih poslova Samuelom Žbogarom.

'Svi europski i američki partneri pokazali su interes da se hrvatsko-slovenski problem riješi. Razgovarala sam s cijelim nizom ljudi o problemu odnosa Hrvatske i Slovenije, ali gledano šire, mislim da je to problem i za proširenje EU-a uopće i definiranje politike proširenja', rekla je Pusić.

Ona je istaknula da je za Hrvatsku prihvatljivo rješenje na temelju međunarodnog prava, 'iako to ne mora nužno biti vezano samo uz jednu sudsku instituciju'.

Rekla je da je jako važno da se slovensko-hrvatski granični prijepor riješi tijekom ovoga proljeća kako bi Hrvatska mogla, ako ne do kraja ove godine, onda početkom sljedeće, završiti pristupne pregovore s EU-om. 'Apsurdno je i donekle i ironično da je Hrvatska prvi put zaista napravila ozbiljne pomake u ključnom području reforme pravosuđa, a sada se zbog drugih stvari, koje nemaju veze s reformama, nalazi u blokadi', rekla je Pusić.

Slovenski ministar Žbogar nije govorio o pojedinostima svoga razgovora s Vesnom Pusić, rekavši samo da će se pregovori s Rehnom i Jandrokovićem nastaviti sljedeći tjedan.

Na pitanje je li se sastao s budućim posrednikom Marttijem Ahtisaarijem, Žbogar je odgovorio niječno.

'S Ahtisaarijem se nisam sastao, a mislim da i neću, jer ako on bude posrednik, onda ne bi bilo primjereno da s njim tražimo kontakt jer bi se to moglo protumačiti kao pritisak', rekao je Žbogar.