DOLIJEVANJE ULJA NA VATRU

Agresivni ministri kontra Tadićeve politike

02.08.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Poziv srbijanskog ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića kosovskim Srbima da masovno izađu na barikade hrvatski analitičar međunarodnih odnosa Damir Grubiša ocijenio je kao 'dolijevanje ulja na vatru'

'Riječi su to ministra u vladi koji mora djelovati kolegijalno s kabinetom, ali i s premijerom i predsjednikom države. Očito je tu došlo do raskoraka i vjerojatno će se to negativno odraziti na cijelu srpsku politiku uopće', smatra šef katedre za političke sustave Europske unije dr. Damir Grubiša.

Bogdanovićev poziv, ali i nedavnu poruku predsjednika Borisa Tadića, koji je ustvrdio da će na priznavanje Kosova kao uvjeta za ulazak Srbije u EU, odgovor Srbije biti 'ne', Grubiša je ocijenio dijelom 'predizborne napetosti koja se sastoji u tome što se u Srbiji nadmeću tko je veći domoljub'. Za Tadićevu izjavu, pak, kaže da je 'namijenjena unutarnjem tržištu'.

'Tadić se čini vrlo čvrsto opredijeljen da izbjegne svaku moguću eskalaciju sukoba, ali je problem u tome što je istovremeno i talac politike po kojoj se Srbija pod njegovim vodstvom odlučila ne priznati Kosovo. Problem je to koji će se nastavljati i u doglednoj budućnosti i biti vrlo teški uteg Srbiji i na putu u EU i na putu unutarnje konsolidacije', napominje Grubiša.

Službenom Beogradu je, naravno, 'nad vratom' i pitanje dobivanja avisa za početak pregovora o pristupanju Uniji, pa je otvoreno pitanje kakvu će ulogu odigrati Srbija idućih mjeseci, pogotovo u predizbornom vremenu, i hoće li, kako ukazuje Damir Grubiša, doći do zaoštravanja nekih pozicija.

'Tadić se izbjegao izjasniti za neki oštriji pravac. To je pozitivno. Po njemu, sve mora biti riješeno mirnim putem. Osudio je i ekstremiste, misleći pritom na sve ekstremiste. Ipak, činjenica je da će avis ovisiti o daljnjim koracima, hoće li se nastaviti dijalog na Kosovu, o Kosovu i s Kosovom i hoće li se sve uspjeti riješiti sve probleme bez nastavka sukoba', podsjeća Grubiša.

Analitičari prilika na Kosovu i oko Kosova gledaju na predsjednika Tadića i kosovskog premijera Hashima Thacija kao na dvojicu igrača šaha koji se svojom igrom 'ciljaju svidjeti' pomnom promatraču partije koji sjedi u Bruxellesu. 'Svako zaoštravanje je štetno i za jednu i za drugu stranu – ne samo za Tadića, nego i za Thacija. Oni su dvojica prilično energičnih lidera i tu je potrebno puno mudrosti i takta da se izbjegne daljnja eskalacija sukoba kojoj će svakako pridonijeti ekstremisti u unutarnjim redovima', zaključuje Damir Grubiša.

Upravo od internog razvoja situacije, a misli se na stanje na terenu koje je posljednjih dana prilično zaoštreno i mijenja se iz sata u sat, ovisi i skoro rješavanje problema Kosova. Baš kako to i sugeriraju promatrači prilika na sjeveru Kosova, mnogo će toga u sprečavanju neželjenih situacija i sukoba ovisiti o mudrim i racionalnim potezima Beograda i Prištine.