EPIDEMIJA U VIJETNAMU

Virus slinavke i šapa odnio živote 70 djece

01.08.2011 u 10:49

Bionic
Reading

Dvadeset i tri tisuće ljudi u Vijetnamu, uglavnom djece u dobi do pet godina, zaraženo je opasnim virusom slinavke i šapa, a do sada ih je umrlo 70, javljaju liječnici

Čelnik odjela preventivne medicine vijetnamskog Ministarstva zdravstva Nguyen Van Binh rekao je za lokalne medije da je najveći broj slučajeva infekcije zabilježen na jugu te zemlje.

Enterovirus 71, odnosno EV-71, dominantan soj koji hara Vijetnamom, može uzrokovati tešku dječju bolest koja ponekad završava paralizom, oticanjem mozga i smrću. Virus se prenosi kihanjem i kašljanjem.

Uglavnom izaziva blaže simptome poput plikova na rukama i stopalima. Trenutno ne postoji cjepivo ni lijek, međutim, većina djece se relativno brzo oporavlja bez ozbiljnijih posljedica.

Znanstvenici ističu da je broj zaraženih ove godine naglo porastao u odnosu na prethodne. Od 2008. do 2010. u Vijetnamu je godišnje obolijevalo između 10 i 15 tisuća ljudi, a 20 do 30 djece je umiralo.

Iako je širenje infekcije posljednjih dana malo usporeno, ipak se svaki tjedan prijavljuje novih 1.900 slučajeva. Binh je upozorio da bi se epidemija mogla proširiti, a broj teških slučajeva povećati, kada se djeca početkom rujna vrate u školske klupe.

Bolnice u Ho Chi Minhu zakrčene su pacijentima, pa su liječnici od vlasti zatražili da odobre dodatnu pomoć i sredstva.